Koncert Arsena Dedića u Klubu kulture

Nakon nesretnog slučaja koji je prouzročio odgodu koncerta Arsena Dedića u ožujku, koncert je, na našu sreću, ipak održan u petak, 4. svibnja u Klubu kulture u Križevcima, kao posljednja manifestacija formalno već završenog Culture Shock Festivala. Arsen je nastup održao u pratnji pijanista Branka Bulića, „najstarijeg živućeg“ ili „prapijanista“ kako ga na svojim nastupima Arsen voli zvati, a u stvarnosti vrlo uspješnog aranžera i glazbenika koji surađuje s mnogim umjetnicima hrvatske šansonijerske scene. Branko Builć i Arsen Dedić u Križevcima su se pokazali kao fantastičan tandem, ne samo u glazbenom smislu, koji se od ovih živih legendi i očekuje, nego i u smislu pozitivnog duha koji je vladao scenom cijelo vrijeme trajanja koncerta.

U dvosatnom koncertu s jednom kratkom pauzom, Arsen Dedić je pjevao i povremeno recitirao neke od svojih najpoznatijih pjesama, uz pratnju Bulića ili prethodno snimljenih matrica, a u zadnjem dijelu koncerta i uz vlastitu pratnju na klavijaturama. Svaka pauza između pjesama je bila iskorištena za duhovite (auto)ironične komentare i anegdote. Dedićeva otvorenost i iskrenost, već poznata iz tekstova njegovih pjesama, na nastupu je izbijala i u obliku šarmantnih dobacivanja pijanistu ili ton-majstoru Kluba, ali i komentara o vlastitom obiteljskom ili profesionalnom životu.

I koliko god da je bio sarkastičan prema svojim (nenježnim) godinama i stažu provedenom na pozornici, toliko je više oduševljavala njegova volja za komunikacijom i animiranjem publike. Mislim da je u publici bilo tko teško mogao ostati „neanimiran“ Arsenovim šarmom i pozitivnom energijom.

Čini se nekako neumjesnim nakon ovakvog koncerta komentirati Arsenovu glazbu, ne zato što se ne bi moglo, nego zato što bi bilo banalno obraćati pažnju na aranžmane ili vokalnu izvedbu koja je u slučaju šansona ionako uvijek na drugom mjestu (nakon teksta pjesme i uvjerljivosti njegovog iznošenja). Umjesto toga, spomenimo radije da je ovaj koncert ponovno uspješno okupio različite generacije na način na koji malo koji događaj u gradu može.

Na kraju, niti izvođači Arsen Dedić i Branko Bulić nisu skrivali koliko se ugodno osjećaju u Križevcima, a Arsen je i nekoliko puta za vrijeme koncerta pozdravio i glavnog organizatora koncerta, Igora Kudeljnjaka iz udruge P.O.I.N.T. Imali smo, dakle, čast prisustvovati vrhunskom glazbenom događaju kakav se teško može ponoviti prije sljedećeg Culture Shocka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.