Kreću 1. dani održive energije u Križevcima

U sklopu Europskog tjedna održive energije u Križevcima se u četvrak 14. i petak 15. travnja 2011. odvijaju Prvi dani održive energije – Energy Days @ Križevci. Tijekom dva dana održati će se okrugli stol na temu “Perspektiva obnovljivih izvora energije u Križevcima” te predstavljanje tvrtki iz djelokruga obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Okrugli stol će se održati u podrumskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima u četvrtak s početkom u 19:30 sati.
Panelisti okruglog stola biti će Diana Međimorec (HEP Obnovljivi izvori energije), Veljko Vorkapić (Energetski insitut Hrvoje Požar), Ana Pavičić (Institut za međunarodne odnose), Robert Pašičko (United Nations Development Programme), Marko Matosović (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i Branko Hrg (Gradonačelnik Grada Križevaca).

Izložba u petak s početkom u 9 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima će predstaviti tvrtke s asortimanom iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a u isto vrijeme biti će izloženi radovi učenika srednjih škola koji su sudjelovali u natjecanju u sklopu Energy Days @ Križevci, sa zadatkom konstruirati napravu ili demonstrirati proces korištenja nekog od obnovljivih izvora energije na što inovativniji i zanimljiviji način.
Budući da gradovi na svjetskoj razini ukupno troše čak 75% ukupne energije, gradovi su i prvi koji trebaju početi razmišljati o održivom korištenju energije, a takvoj inicijativi pokrenutoj na europskoj razini ove godine pridružio se i Grad Križevci, uz suorganizatore križevačku udrugu P.O.I.N.T. i zagrebačku udrugu DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja).

Koordinator projekta, diplomirani inženjer energetike Marko Matosović ističe kako je cilj Energy Days @ Križevci educirati sve građane o značenju i mogućnostima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za razvoj lokalne zajednice. Pored toga, potrebno je pružiti informacije o trenutnim mogućnostima i prilikama korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Križevcima, te eventualnim budućim kretanjima i mogućim projektima ili aktivnostima u koje se mogu uključiti poduzetnici i građani. Poseban naglasak stavljen je na promoviranje održivog korištenja energije među mladima koji će se u budućnosti sve češće s time susretati. Ovogodišnji, 1. dani održive energije u Križevcima programski su i marketinški podržani od 7. Culture Shock Festivala, koji je izrastao i u društveno-obrazovnu platformu za lansiranje start-up projekata od lokalnog, ali i regionalnog značaja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.