Traže se najbolje ‘Putositnice našega doba’ – otvoren natječaj za najputopis Križevčana

“Ovo moje malo putovanje pobudilo je osobitu i neodoljivu želju dalnjeg i većeg putovanja u meni, pa baš zato namjeravam odsele svu svoju materialnu i moralnu snagu u tu sverhu sakupljati…” napisao je još 1843. godine hrvatski pjesnik i književnik Antun Nemčić te se otisnuo na dug put, ne odolijevši svoja zapažanja i anegdote iz tuđih krajeva i zabilježiti, opisati, sačuvati… i dobili smo Putositnice, autorski osvrt kojim je Nemčić etablirao putopisni žanr u hrvatskoj književnosti. U slavu i čast upravo toga djela, koje stručnjaci opisuju i kao “rafiniranu intelektualnu zabavnu literaturu” kojom pisac prenosi čitatelju ne samo opise mjesta koja je posjetio, već i impresije o ljudima koje je upoznao, organizatori nedavno okončanog 1. Pinklecfesta u Križevcima raspisuju natječaj za najbolji putopis.

Natječaj se provodi i u povodu nadolazeće 200. obljetnice rođenja Antuna Nemčića 14. siječnja 1813., a s ciljem promicanja i širenja kulturne otvorenosti, tolerantnosti i duhovnog bogatstva, stečenog putovanjem i otkrivanjem nepoznatih krajeva. Natječaj je otvoren za sve koji su bili igdje na putu i s njega su donijeli izvorna i autentična iskustva.

Za potrebe putopisa ona moraju biti opisana tekstom i fotografijama, a da bi putopis mogao konkurirati za odabir najboljeg, treba zadovoljiti sljedeće kriterije:

  • dosad neobjavljen autorski rad, bez obzira na vrijeme samog putovanja
  • duljina teksta do 4 kartice, odnosno 7200 znakova, preporučljiva veličina slova 12 s proredom 1,5
  • do 10 autorskih fotografija s mjesta događaja i lokacija iz teksta
  • ležerni, neobvezni stil izražavanja, s opisima posjećenih mjesta, traže se i osobna zapažanja, impresije o mjestima iz putopisa
  • originalni opisi, kulturne specifičnosti i običaji, susreti s ljudima – posebno se vrednuju.

Povjerenstvo za odabir najboljih putopisa u nagradnom natječaju Pinklecfest putopisa čine: dr.sc. Zdenko Balog, povjesničar umjetnosti, publicist i fotograf; mr.sc. Hrvoje Belani, predsjednik Udruge P.O.I.N.T., organizator Pinklecfesta; Nataša Dimitrijević, magistra kroatistike i lingvistike; Sergej Novosel, novinar i urednik Večernjeg lista; Zdenko Radić, fotograf i snimatelj.
Putopisi, tj. tekstovi s priloženim fotografijama (za objavu na webu) i osobnim podacima (ime, prezime, kontakt telefon, adresa), šalju se na kontakt@udruga-point.hr do 30. studenoga 2012. U nazivu poruke obvezno navesti – ZA NAJBOLJI PUTOPIS. Objava rezultata natječaja je tijekom prosinca 2012.

Pobjednik natječaja dobiva godišnju pretplatu na Meridijane – časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja, za godište 2012./2013. te objavu najboljeg putopisa na portalu Krizevci.info, gdje će biti objavljeni i drugi i treći putopis po mišljenju povjerenstva, koji će također dobiti nagrade sponzora – Muzeja Marka Pola u Korčuli.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.