Nakon Dana grada Križevaca umro Ivan Mihalić-Ciha, njegov dobri duh

Netom nakon Dana grada Križevaca umro je njegov dobri duh Ivan Mihalić-Ciha, svestrani umjetnik, pjesnik, slikar, umjetnički fotograf, publicist, nakladnik. Otišao je u vječnost, priključivši se društvu znamenitih Križevčana koji su za sobom ostavili višestruki duboki trag. Rođen je u Križevcima 31. srpnja 1943. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Križevcima, a Višu ekonomsku školu u Varaždinu. Po struci je ekonomist, a istodobno višestruki umjetnik amater, umjetnički fotograf, slikar, publicist, pjesnik, izdavač umjetničkih mapa, knjiga i fotomonografija. Organizator je Likovnih kolonija “U zavičaju sv. Marka Križevčanina”, “dobri je duh”, “spiritus movens”, Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva “Lipa”. Organizator i sudionik brojnih humanitarnih akcija.

Svekolikim svojim radom i umjetničkim djelovanjem Ivan Mihalić promicao je svoj grad Križevce, njegove kulturne, povijesne, tradicijske i ekološke vrijednosti i običaje. Potječe iz veoma skromne obitelji samohrane majke uz čiju se jedinu pomoć i poticaj školovao u gimnaziji, na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu te u Glazbenoj školi u Križevcima, gdje je završio 5 razreda niže muzičke škole, za trubu. Kao mladić, svirao je u Gradskoj limenoj glazbi Križevaca. Kako bi se  sam uzdržavao na školovanju svirao je kao gitarist sa sastavom “Kondor”  u Puntu i Krku, te Milni na otoku Braču. Za vrijeme studija u Varaždinu dvije godine je svirao na Varaždin bregu.

Radni vijek započeo je u PPK Križevci kao referent za propagandu i istraživanje tržišta (tri godine), radio je u tvorničkim novinama, te potom prešao u Trgovačko poduzeće Križevci gdje je radio do mirovine na poslovima propagande i aranžiranja. U tom svojstvu sudjelovao je na 2. Križevačkom velikom spravišču, organizirao modne revije i izbore za Miss Križevaca. Sudjelovao je u predstavljanju PPK i TPK na sajmovima (Zagrebački Velesajam, sajam u Skenderiji u Sarajevu, na prvom obrtničkom sajmu “EXPOZAN” u Križevcima), a posljednjih godina s udrugom “Lipa” na Županijskom obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima.

Član je Likovnog ateljea Križevaca od osnutka, a potom i Križevačkog likovnog kruga. Izlagao je slike i fotografije na 6 samostalnih izložbi, te mnogo skupnih. Bio je od ove godine i počasni član Udruge P.O.I.N.T., s kojom je 2010. godine pripremio i tiskao monografiju “Ne križaj Križevce”, kao prosvjed protiv drastičnog kljaštrenja križevačkih gradskih trgova. Svoja zapažanja o gradskim zbivanjima u kulturi i društvu, uvijek s reminiscencijama na vlastito djetinjstvo, mladost i stara dobra vremena, te s pokojom moralnom poukom, objavljivao je i na portalu Križevci.info u kolumni Uz dlaku. Objavljuje pripovijetke iz prošlosti Križevaca i građanske kulture, kao i osvrte i komentare i u različitim tiskovinama u gradu i šire. Na izložbi fotografija Križevci okom kamere, uz Dan grada 2009. njegovi radovi proglašeni su najboljima.

Godinama je Mihalić predlagao i kreirao križevačke suvenire, te objavio šest motiva križevačkih razglednica, dok još 15 predlaže Turističkoj zajednici. Kreirao je niz godišnjih kalendara s križevačkim motivima.

Pripremio je i Križevačku fotomonografiju na 148 stranica s kronologijom  razvitka fotografske umjetnosti u Križevcima, a u povodu 50. obljetnice svoga umjetničkog rada. Izdao je knjižicu kajkavskih i vinskopajdaških pjesama u vlastitoj nakladi, te uredio i objavio knjige i drugih križevačkih pjesnika.

Sa sinom Draženom pokrenuo je i oblikovao i jednu od prvih križevačkih web stranica – www.krizevci.net.

Njegova obitelj, supruga Ružica i sin Dražen, mole prijatelje i poštovatelje da umjesto vijenaca i cvijeća na grobu, daju svoj prilog križevačkoj udruzi Hera, za borbu protiv karcinoma, ili Ligi protiv raka Koprivničko-križevačke županije. Posljednji ispraćaja Ivana Mihalića na Gradskom groblju u Križevcima je u četvrtak 26. travnja u 15 sati.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.