Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1465

Krešimir Sučević-Međeral zanima se za rad križevačke zvjezdarnice 19. svibnja (foto Ivana Dubravec)
Krešimir Sučević-Međeral zanima se za rad križevačke zvjezdarnice 19. svibnja 2024. nakon održane Pub inKVIZicije (foto Ivana Dubravec)

U Temi Krugova nastavljamo preslušavati tribinu koja je održana u sklopu 10. Culture Chock Festivala 7. ožujka 2014. godine koja još nikad nije objavljena, a povodom sjećanja na nedavno preminuloga redatelja Veljka Bulajića. Slušamo drugi od tri dijela ove tribine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Mali Sherlock: Tajna škrinjice: Priča sa zagonetkama Pascala Prévota i Arta Grootfonteina, u kutku za mlade Planetarium: Dobro došli u muzej Ramana Prinje i Chrisa Wormella, na odjelu beletristike Kult Camille Läckberg i Henrika Fexeusa, a na stručno-znanstvenom odjelu Kraj kapitalizma: Zašto rast i zaštita klime ne idu zajedno i kako ćemo živjeti u budućnosti Ulrike Herrmann.

Na današnji datum rođeni su Albrecht Dürer, Gaspard-Gustave de Coriolis, Henri Rousseau i Andrej Saharov, Portugalci su otkrili nenaseljen otok Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu, pala je Pariška komuna, prvi puta u povijesti prikazan je horor film, Charles Lindbergh postao je prvi čovjek koji je sam preletio Atlantski ocean, Amelia Earhart postala prva žena koja je sama preletjela Atlantski ocean, prvi put su uzeti otisci prstiju, uvelo se automatsko biranje telefonskih brojeva… Umrli su Tommaso Campanella, Otto von Guericke, August Kundt, Spiridon Brusina, Hugo de Vries, James Franck i Geoffrey de Havilland.

U Vijestima Krugova saznajemo da su arheolozi objavili otkriće koje bi moglo objasniti misterij gradnje egipatskih piramida, da je obilježena 10. godišnjica programa “Ruksak (pun) kulture”, da su objavljena imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor, da je u Bjelovaru osnovano profesionalno kazalište te da je jedna geologinja i ljubiteljica umjetnosti razotkrila mjesto krajolika iza Mone Lise.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo završetak 8. Hrašćinskog astra te nedavnog posebnog gosta na križevačkoj zvjezdarnici.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Josepha Wolfla, Johannesa Frederika Fröhlicha, Franza von Suppèa, Karola Mikulija, grupa Parni valjak, Jurica Pađen i Aerodrom te Tomislava Golubana.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1465 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 21. svibnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

https://prigorskiradio.hr/livestream/

Krešimir Sučević-Međeral promatra Mjesec na križevačkoj zvjezdarnici 19. svibnja 2024. (foto Sergej Novosel)
Vezano

Komentari su zatvoreni.