Dokumentarac o potkalničkim ugljenarima s tribinom na 20. Culture Shocku

U četvrtak, 23. svibnja 2024. u sklopu 20. Culture Shock Festivala u Kinu Križevci održat će se besplatna projekcija dokumentarnog filma „Potkalnički ugljenari” mladog Križevčanina Ivana Sukalića. Riječ je o debitantskom uratku ovog prvostupnika multimedijskog računarstva, koji predstavlja izumirući obrt proizvodnje drvenog ugljena u vuglenicama, pećima kakvih je nekad bilo mnogo u selima pod Kalnikom. Projekcija počinje u 20 sati, a besplatne ulaznice mogu se rezervirati na stranicama Kina Križevci.

Autor je ispričao priču o tom izumrlom obrtu, nekoć karakterističnom za potkalničko Prigorje, a u snimanju su mu pomogli kolege Dino Belužić i Karlo Prohaska. Različite stručne poglede i praksu o proizvodnji drvenog ugljena u filmu izlažu i komentiraju stručnjaci s područja Križevaca, od kojih neki imaju i međunarodna profesionalna iskustva. Središnji dio priče iznosi obitelj Dubravec iz sela Zaistovec, koja i danas proizvodi drveni ugljen na tradicionalan način, korištenjem zidanih vuglenica koje sami grade i održavaju za višegodišnju upotrebu.

Istu večer nakon projekcije na krovnoj terasi obližnjeg Kozmološkog centra održat će se tribina s nazivom „Moj prvi dokumentarac”, na kojoj će Sukalić govoriti o svojim iskustvima i dojmovima tijekom i nakon rada na filmu koji je bio njegov završni rad na Sveučilištu Algebra. Odakle ideja o istraživanju i prikazu baš te teme? Na koje je sve prepreke naišao? Koliki je trud potreban za preuzimanje uloge autora, producenta, kamermana i montažera? Očekujte zanimljiv behind the scenes prikaz izrade dokumentarnog filma. Moderator tribine je član udruge P.O.I.N.T. Luka Brlek.

Vezano

Komentari su zatvoreni.