Novi naslovi u Gradskoj knjižnici

Stručno-znanstveni odjel: PERMAKULTURA U BIOVRTU: ODRŽIVO VRTLARENJE IZ MJESECA U MJESEC / Damien Dekarz
Bujni vrt i voćnjak s bogatim urodom – može li uspjeti bez kemikalija i velikog truda? Naravno da može! Damien Dekarz, najpoznatiji najutjecajniji francuski stručnjak za permakulturu, pokazat će vam kako tijekom cijele godine možete uzgajati povrće, voće te ljekovito i začinsko bilje, a da pritom poštujete načela ekološke i održive poljoprivrede.
Za mnoge vrtlare dnevna rutina uglavnom se odnosi na borbu protiv neželjenih štetnika i korova u vrtu. Konvencionalni pristupi vrtlarstvu, poput neprestanog plijevljenja i uporabe sumnjivih kemikalija, dugoročno više štete nego što koriste. No ova nam knjiga nudi održivu alternativu, a to je permakultura – koja uvažava načela prirode umjesto da se bori protiv njih. Primjerice, biljne zajednice, pokrivači tla i korisni organizmi brinu se o zdravlju tla i biljaka te ujedno održavaju prirodnu ravnotežu u vrtu, a istodobno povećavaju prinose, uz mnogo manje rada.

Beletristika: MREŽA ŠAPATA / Chandler Baker
Mlada američka spisateljica, ujedno i pravnica, napisala je izvrstan roman o četiri žene i jednom muškarcu na vrhuncu #MeToo pokreta. Priča prati tri pravnice u velikoj korporaciji za proizvodnju sportske opreme Truviv, Sloane, Ardie i Grace, koje nakon smrti glavnog direktora iščekuju imenovanje njegova nasljednika – a glavni kandidat njihov je šef, Ames Garrett, ozloglašen po svojem postupanju prema ženama. Istodobno, Dallasom počne kružiti popis „muških gadova“ i Ames na njoj zauzima istaknuto mjesto. U cijelu priču upliće se i Rosalita, spremačica u korporaciji, čije je iskustvo s Amesom uistinu specifično.
Mreža šapata američke spisateljice Chandler Baker provokativan je, uznemirujući ali i iznenađujuće zabavan triler koji izvanredno oslikava svijet u kojem živimo. Kakve su sve posljedice kad moćni muškarac završi u Excel tablici koja od tajne liste postaje medijska vijest, Chandler Baker secira na mudar i ironičan način, sve do poprilično neočekivana raspleta. I tjera čitatelja da se zapita: kad se zaista prekorači granica i hoće li ljudi konačno čuti i šapat?

Dječji odjel: IZADORA MOON IZLAZI NA POZORNICU: [NAPOLA VAMPIRICA, NAPOLA VILA, ALI POTPUNO JEDINSTVENA!] / Harriet Muncaster
Uskoro će se održati godišnji vampirski bal. Izadora mu se jako veseli, ali je nešto muči: morat će sudjelovati u natjecanju mladih talenata s drugom vampirskom djecom. Kako će nastupiti ako ne posjeduje ama baš nikakve vampirske talente? Što ako je ismiju? Natjecanje će se održati s njom ili bez nje, ali hoće li Izadora ipak skupiti hrabrost da izađe na pozornicu…? Knjiga je dio serijala za djecu Izadora Moon, urnebesne priče o djevojčici koja je pomalo vila, a pomalo vampir. Njezina mama je vila, tata vampir, a ona voli noći, šišmiše i svoju crnu baletnu suknjicu. No, isto tako voli i sunčevu svjetlost, svoj čarobni štapić i Ružičastog Zeca. Serijal prati Izadorine avanture i donosi mješavinu fantastike, humora i topline.
Serijal je namijenjen djeci uzrasta od 8 do 12 godina.

Kutak za mlade: SJEĆANJE VODE / Emmi Itäranta
Znanstvena fantastika! Nakon Stoljeća sumraka svijet više nije onakav kakvim ga znamo. Oluje su raskomadale kontinente, polovi se otopili, a kineski Novi Qian zavladao je Skandinavijom. Nakon ekoloških katastrofa izazvanih naftnim ratovima, najdragocjeniji je resurs voda – vodni se zločin stoga plaća glavom. U tom posttehnološkom svijetu sedamnaestogodišnja Noria Kaitio postaje majstorica čaja – što je ugledna pozicija koja nosi veliku odgovornost i prati je dobro čuvana tajna: znanje o izvorima svježe vode. No kad se obitelj Kaitio raspadne, Noria mora odlučiti hoće li slijediti tajnoviti put predaka ili krenuti u zabranjeno istraživanje Izgubljenih zemalja sa svojom jedinom prijateljicom Sanjom.
U svojem prvom romanu, ˝Sjećanje vode˝, finska spisateljica Emmi Itäranta govori o svijetu koji je nastao kao posljedica naših krivih izbora. To čini maštovito, ali promišljeno, lirski, ali i kao opomenu. Roman prvijenac suvremene finske autorice pripada žanru spekulativne klimatske fikcije. Knjiga je namijenjena kako tinejđerima tako i starijim čitateljima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.