Djeca inicirala postavljanje komunikacijskih ploča

Pokraj Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i Maslačkove kućice u Gundulićevoj ulici Grad je postavio komunikacijske ploče, jedan od oblika potpomognute komunikacije koji osobama ne mogu komunicirati putem govora olakšavaju komuniciranje. Pokazivanjem simbola mogu prenijeti poruku o tome što žele raditi, kamo žele ići ili pak komentirati događaje oko sebe i odgovoriti na pitanja.


Veliki postotak osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju ima komunikacijski problem, a postavljanje komunikacijske ploče omogućava da lakše komuniciraju sa svojim vršnjacima i bliskim osobama. Ona olakšava inkluziju i omogućuje ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnom životu“, objašnjava ravnatelj Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci Dario Sokač.

Nabavku ploča iniciralo je Dječje gradsko vijeće, a financirao je Grad s 885 eura. “Ovo je zapravo nastavak aktivnosti na olakšavanju inkluzije u Križevcima s obzirom na to da smo prije par godina postavili sprave za djecu s invaliditetom na dječjim igralištima“, izjavio je gradonačelnik Mario Rajn, a prenose gradske službe. Ploče su postavljene uoči Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, koji se obilježava danas, a simbole su radili stručnjaci iz COOR-a u suradnji s udrugom Maslačak.


20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno