Petkom navečer gimnazijalci se natječu u znanju

Natjecanjem BIFIKEMA koje organizira za svoje učenike, križevačka Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga već godinama promovira STEM područje i popularizira znanost. Riječ je o ekipnom natjecanju gimnazijalaca u znanju iz biologije, fizike, kemije i matematike u kojem se traže znanja iz sva četiri predmeta, ali jedan moraju odraditi u praktičnom obliku kao pokus ili vježbu, dok iz ostala tri rješavaju zadatke.

Zadatak im nije jednostavan – za praktičan rad predviđeno je 20 minuta, dok za testove iz ostalih predmeta imaju po 10 minuta. Odaziv je jako dobar – u natjecanje se ove godine uključilo pedeset dvoje učenika u trinaest četveročlanih ekipa, a termini su unaprijed dogovoreni – četiri kola održavaju se petkom početkom mjeseca. U drugom kolu 8. ožujka najbolji rezultat ostvarila je ekipa NAVI u sastavu Mate Babić, Martin Bračun, Luka Lugomer i Frane Marinković, a u prvom kolu početkom veljače najbolji su bili učenici okupljeni u ekipu pod nazivom Institut profesionalne optimizacije nagađanja – Ana Čondić, Lucija Komazin, Filip Mikinac i Mateo Lugomer. Pitanja i sve oko natjecanja pripremaju nastavnici Sabina H-Omerović, Darko Jembrek, Ernest Jurišić, Bruno Marinković, Gordana Pintarić-Kovač i Anita Sokač.

Ove godine gimnazija je natjecanje podigla na viši nivo zahvaljujući sredstvima koje su dobili na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za rad s darovitim učenicima. Projektu BIFIKEMA PLUS odobreno je 3000 eura i sad ima partnere Veleučilište u Križevcima i Institut za kozmologiju i filozofiju prirode. Već je nabavljena oprema potrebna za izvođenje pokusa u projektu, a koristit će se i kasnije u izvođenju vježbi u redovnoj nastavi.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno