Večeras je Noć muzeja – u križevačkom raznolik program

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama devetnaesti put organizira manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati večeras, u petak 26. siječnja. Manifestaciji se već tradicionalno pridružuje i Gradski muzej u Križevcima programom koji počinje u 18 sati, a posjetitelje očekuje obnovljen izložbeni prostor i nova rasvjeta.

Središnji događaj je izložba radova grafičara i slikara Marijana Detonija koju je Muzej za umjetnost i obrt ovu premijerno otvorio u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, a u sklopu ovogodišnje Noći muzeja i u Križevcima, Detonijevom rodnom gradu. Ovo je prilika da se križevačka javnost upozna s rasponima Detonijeva grafičkog stvaralaštva koji je na medij grafike nevjerojatnom tehnikom prenosio i dočarao atmosferu svakodnevice ljudi u jeku ekonomske krize kroz prizore, otpuštenih, gladnih i nezaposlenih, kao i prikaze putovanja i stradanja. Otvorenje izložbe je u 19 sati u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu.

U suradnji s Hrvatskim restauratorskim društvom Muzej je organizirao i radionicu pozlate, koja počinje u 20 sati u zgradi Gradskog muzeja u Sermageovoj ulici. Pozvani su posjetitelji svih uzrasta. Likovno-edukativna radionica o pozlati pružit će uvid o jednoj od faza restauratorskog postupka pozlaćivanja. Pozlaćivat će se gipsani odljev muzejskog predmeta koji će biti prethodno pripremljen za svakog posjetitelja, poručuju organizatori. Pozlaćeni odljev polaznici će moći ponijeti kući kao uspomenu na Noć muzeja 2024.

Tema devetnaeste Noć muzeja je muzeji i nova publika i koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno razvoj nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.