Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1448

Atmosfera na 7. Hrašćinskom astru s kojega u emisiji slušamo predavanje
Atmosfera na 7. Hrašćinskom astru s kojega u emisiji slušamo predavanje
Atmosfera na 7. Hrašćinskom astru s kojega u emisiji slušamo predavanje

U Temi Krugova slušamo prvu trećinu snimke s predavanja popularizatora astronomije i astronautike Ogrena Variole koje je održano 21. svibnja prošle godine na 7. Hrašćinskom astru, na temu Život ljudi u svemiru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Apolenkina modra radionica Romane Košutkove, Veronike Vlkove i Jana Šrámeka, na odjelu stripa Graffiti Danijela Žeželja, na odjelu beletristike Stakleni dječak Zanyara Adamija, a na stručno-znanstvenom odjelu Fizika i filozofija: Revolucija u modernoj znanosti Wernera Heisenberga.

Na današnji datum rođeni su Édouard Manet, Andrija Mohorovičić, David Hilbert, Paul Langevin, Oton Župančič, Sergej Ejzenštejn, Humphrey Bogart, George Orwell, Hideki Yukawa i Marie-Henri Beyle Stendhal. Dogodio se najtragičniji poznati potres, Jacques Piccard i Don Walsh batiskafom su se spustili u Marijansku brazdu, počela su putovanja braće Seljan. Umrli su William Baffin, Arthur Guinness, Anna Pavlova, Marija Jambrišak, Franjo Hanaman, Edvard Munch i Salvador Dalí.

U Vijestima Krugova govorimo o Noći muzeja, posebno u Križevcima i posebno o izložbi djela Marijana Detonija, o novim muzejima u svijetu, te o rođendanu umjetnosti.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo spuštanje japanskog lendera na Mjesec, pad jedne druge letjelice za Mjesec u atmosferu Zemlje, nove “stanovnike” Međunarodne svemirske stanice i najstariju poznatu crnu rupu u svemiru.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Samuela Barbera, Muzija Clementija, Martyja Paicha, Johna Fielda, Ricka Wakemana, Davida Crosbyja, Davida Bowieja i grupe Lynyrd Skynyrd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1448 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 23. siječnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.