[FOTO] Zadruga KLIK dobitnik prestižne Europske nagrade za energetsku održivost

Na danas u Bruxellesu održanoj svečanosti dodjele Europske nagrade za održivu energiju – EUSEW (European Sustainable Energy Awards) 2023, energetska zadruga KLIK – Križevački laboratorij inovacija za klimu, proglašena je pobjednikom glasovima javnosti u kategoriji lokalnih energetskih akcija. KLIK je nagrađen za izniman trud u transformaciji lokalne zajednice kroz održiva energetska rješenja, u pomaganju Križevčanima u razvoju klimatskih i energetskih projekata te poticanju na ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Lokalno energetsko djelovanje vrlo je važno. Često smo ambiciozniji i spremniji nego na političkoj razini, rekla je na svečanosti upraviteljica Zadruge Sanela Mikulčić Šantić, koja je u ime svih zadrugara KLIK-a primila ovu prestižnu nagradu. Europska nagrada za održivu energiju odaje priznanje iznimnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, i to u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energiji.

Među ovogodišnjim dobitnicama je inženjerka kemije te energetska inovatorica Anastasia-Maria Moschovi iz Grčke, koja je osvojila titulu Žene u energetici za 2023., Joana Freitas iz Izvršnog odbora EDP Generationa dobila je nagradu “EUSEW Innovation Award” kao predstavnica projekta plutajućih solarnih panela na rezervoarima vode “Alqueva” te talijansko-grčka kemičarka i klimatska aktivistica Livia Kalosakku iz skupine EUSEW Young Energy Ambassadors koja je osvojila posebnu nagradu “Young Energy Champion”.

U samo dvije godine KLIK je podržao građane Križevaca u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od pola milijuna eura, od čega je polovicu omogućio sam Grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288791 kWh obnovljive energije godišnje. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

Europska povjerenica za energiju Kadri Simson istaknula je na svečanosti da je prošle godine u EU instalirano 45% više novoinstaliranih kapaciteta vjetroelektrana i solarne energije nego 2021., a između 2021. i 2023. električna energija iz obnovljivih izvora Europljanima je uštedjela 180 milijardi eura. Iskazavši oprezni optimizam u pogledu aktualne energetske krize, Simson je naglasila obuku, usavršavanje, prekvalifikaciju i privlačenje novih talenata kao jedno od kritičnih područja u prijelazu na čistu energiju.

Dodjela nagrada održana je na otvaranju Europskog tjedna održive energije, s ovogodišnjom temom “Ubrzavanje prijelaza na čistu energiju – prema nižim računima i većim vještinama”, čiji su glavni govornici ukazali na vitalnu ulogu obnovljive energije u rješavanju klimatskih promjena te energetske sigurnosti i pristupačnosti.
– Hvala svima koji su glasali, žiriju koji nas je odabrao u finale i svima koji su sudjelovali u našim aktivnostima i podražavaju naš rad. Vidimo se 2030. u energetski neovisnim Križevcima!, objavili su ponosni KLIK-ovci na društvenim mrežama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.