Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1445

Na pomrčini Sunca dokazana je jedna posljedica Einsteinove teorije relativnosti (foto: iz arhive AD Perzeidi)
Dani meteorita Križevci 3. srpnja 2023. – čekanje početka predavanja dr. sc. Vernese Smolčić (foto: iz arhive AD Perzeidi)

U Temi Krugova slušamo prvih petnaestak minuta predavanja prof. Vernese Smolčić na Danima meteorita Križevci 3. srpnja prošle godine, na temu kako je po prvi put dokazana teorija relativnosti odnosno jedna prirodna pojava kao njena posljedica.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Pauk Zlatko u usisivaču Nikole Bolšeca i Angele Turkalj Vidaković, u kutku za mlade Enola Holmes: Slučaj bizarnih buketa Nancy Springer, na odjelu beletristike Zemlja kratkih rečenica Stine Pilgaard, a na stručno-znanstvenom odjelu Žena u meni Britney Spears.

Na današnji datum rođeni su Slava Raškaj, Rudolf Clausius, Walter Heitler i Shiraz Minwalla, održana je premijera znanstveno-fantastične drame R.U.R. Karela Čapeka, a umrli su Rudi Supek i Edo Murtić.

U Vijestima Krugova govorimo o muzejima u svijetu u prošloj godini, o zvonu Big Ben, o zborniku radova Hrvatsko proljeće, o Muzičkom informativnom centru, te o objavljenoj glazbi iz filmova Zagrebačke škole animiranog filma.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo neobično ponašanje Voyagera 1, kako teleskop James Webb potvrđuje istu posljedicu teorije relativnosti kao i predavanje s početka emisije, prvo znanstveno otkriće teleskopa LST-1, te Zemlju u perihelu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Františeka Xavera Brixija, Milija Aleksejeviča Balakireva, Richarda Wagnera, Ivane Lang, Karla Goldmarka, Britney Spears, te grupa ABBA, U2 i Trotakt projekt.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1445 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 2. siječnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Prof. Vernesa Smolčić na Danima meteorita Križevci 3. srpnja 2023. godine (foto: iz arhive AD Perzeidi)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.