Ravnateljica Doma zdravlja uoči početka radova: Pacijenti će imati sve usluge

Pri kraju je izrada projektno-tehničke dokumentacije za novi Dom zdravlja u Križevcima, potvrdila nam je ravnateljica Mirjana Hanžeković, a radovi bi trebali početi sredinom sljedeće godine. Projektom koji je Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije naručio krajem prošle godine predviđeno je rušenje tri zgrade (A, B i D) – one u kojima se nalazi laboratorij, RTG, ginekološke i oftalmološka ordinacija, fizikalna medicina i rehabilitacija te zgrada sa stomatološkim ordinacijama, a izgradit će se dvije nove katnice i parkiralište. Ukupna vrijednost zahvata je 6 milijuna eura i sve bi trebalo biti gotovo do kraja 2026.

Pacijenti ne trebaju biti zabrinuti jer će se rušenje i izgradnja postojećih zgrada odvijati u osam faza tako da će zdravstvena zaštita biti u potpunosti osigurana. Jedino što odmah moramo upozoriti pacijente da će prostori u to vrijeme biti privremeni te ih molimo za razumijevanje jer će sama gradnja i proces utjecati na dosadašnji način rada u smislu da će određene ordinacije biti izmještene u privremene, adekvatne prostore koji će biti kasnije zamijenjeni novima i u potpunosti prilagođenima za zdravstvenu zaštitu kakvu naši stanovnici uostalom i zaslužuju“, odgovorila nam je ravnateljica.

Odluku o rušenju i izgradnji novih zgrada, Dom zdravlja je donio u dogovoru s osnivačem Koprivničko-križevačkom županijom jer ulaganje u pojedine postojeće zgrade, kaže Hanžeković, nije isplativo. Primjerice, sadašnja zgrada stomatološke ordinacije srušit će se i na tom mjestu izgraditi nova s radiologijom u prizemlju i stomatološkim ordinacijama na katu. Zgrada u kojoj je trenutačno fizikalna medicina, patronažna služba i ginekološka ordinacija također se uklanja, a na tom prostoru će se izgraditi nova i u nju će se, uz ove nabrojane, smjestiti i medicina rada i sporta i  laboratorij. Na prostoru sadašnjeg laboratorija izgradit će se parkirališta za zaposlenike i pacijente.

Podsjetimo da su pojedina krila Doma zdravlja građena još šezdesetih godina, a ona najstarija su montažna s ograničenim vijekom trajanja. Ulaganje u njih, procijenili su osnivači, ne da nije ekonomično, nego nije ni održivo pa je, s obzirom na postojeće potrebe, odlučeno da se izgrade novi funkcionalniji prostori. Sve zgrade budućeg Doma zdravlja, prema projektu, koristit će obnovljive izvore energije – od solarnih elektrana pa sve do sustava upravljanja otpadnim vodama.

Ulaganje u kvalitetan sustav i kvalitetnu medicinsku opremu jedan je od ključnih preduvjeta za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, rekla je ravnateljica Hanžeković, ali i naglasila da su u cijelom zdravstvenom sustavu ipak najvažniji ljudski resursi. Prostore koji se sad ruše, treba priznati, vrijeme je pregazilo još davno. Pogotovo laboratorij u kojem pacijenti vađenje krvi čekaju vani, pred zgradom na kiši, suncu, vjetru ili snijegu.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Darko Đurđević piše:

    Poštovani
    sve je to lijepo i dobro ali ja ne mogu doći do svog liječnika ni telefonom a ni putem maila
    ne postoji mail adresa ni jednog liječnika u Domu zdravlja u Križevcioma da bi pacijent mogao kontaktirati svog liječnika . zašto liječnici nisu dostupni ni telefonom i zašto nemaju javno objavljenu mail adresu

Komentari su zatvoreni.