Objavljen 4. natječaj Zaklade „Volim Križevce” za dodjelu stipendija mladima Križevaca

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce” objavila je 4. javni natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2023./2024. temeljem kojeg će dodijeliti najviše dvadeset stipendija mladima Križevaca, od toga ukupno deset stipendija za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog stanja i nadarene učenike srednjih škola te ukupno deset stipendija za redovne studente preddiplomskog ili diplomskog studija slabijeg imovinskog stanja i nadarene redovne studente preddiplomskog ili diplomskog studija.

– Veliko mi je zadovoljstvo da i četvrtu godinu zaredom provodimo natječaj za stipendiranje srednjoškolaca i studenata Križevaca! To ne bi bilo moguće bez naših donatora čija nesebična podrška omogućuje da mladima u našoj lokalnoj zajednici olakšamo školovanje. Pozivamo sve učenike srednjih škola i studente s prebivalištem u Križevcima da se prijave na naš natječaj i postanu stipendisti i ambasadori Zaklade „Volim Križevce”, poručila je predsjednica Zakladne uprave Ivana Dubravec.

I ovogodišnje stipendije se dodjeljuju na razdoblje od devet mjeseci – učenička, i to srednjoškolska, iznosit će 75 eura mjesečno, a studentska 150 eura mjesečno. Prijavu na natječaj moguće je podnijeti isključivo putem elektroničkog obrasca za prijavu objavljenog na službenim internetskim stranicama Zaklade, od početno 15. studenog do zaključno 29. studenog 2023. godine u 23:59:59 sati. Prijave poslane nakon isteka roka za podnošenje prijava ili dostavljene na bilo koji drugi način neće se razmatrati.

– Sredstva za obje vrste stipendija, po socijalnim kriterijima i kriterijima izvrsnosti, osiguravamo iz naša dva fonda – Socijalnog fonda „Zakmardi” i Obrazovnog fonda „Vavra”, a ove smo godine odlučili dati naglasak socijalnim kriterijima i ovisno o prijavama po potrebi povećati njihov broj, izjavio je upravitelj zaklade Hrvoje Belani, ujedno pozvavši zainteresirane fizičke i pravne osobe da i dalje donacijama podržavaju njihov rad.

Zaklada „Volim Križevce” stipendije je počela dodjeljivati još 2020./2021. kad ih je bilo ukupno devet – 5 učeničkih i 4 studentske, a 2021./2022. ukupan broj stipendija je povećan na 20. Do danas su dodijelili 49 jednogodišnjih stipendija. Osim toga, proveli su do sada 6 humanitarnih buvljaka kako bi promovirali aktivnosti i prikupili dodatne donacije za stipendije. Od prošle godine redovno obilježavaju i Tjedan filantropije te Europski dan filantropije i zakladništva organiziranjem susreta stipendista Zaklade te drugih prigodnih javnih akcija.

Već preko godinu dana s lokalnim partnerima provode i EU projekt RUKe (Recikliram, Učim, Kreiram) kojim osnažuju članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci za razvoj održivog poslovanja po principu 4R (Reduce, Reuse, Recycle, Repair) uključivši ih u proces ublažavanja utjecaja klimatske krize i problema prekomjernog gomilanja otpada. Tek neke od projektnih aktivnosti su šivanje jastučnica i platnenih torbi, zaštita rabljenog drvenog namještaja i tapeciranje stolica.

– Jako mi je drago biti dio Zakladine “obitelji” već četvrtu godinu zaredom, najprije kao stipendistica, a sad i treći put kao članica povjerenstva za dodjelu stipendija. Osim što im osiguravamo stipendije, mlade Križevaca redovito pozivamo na naše javne akcije i volonterske aktivnosti kako bismo još više osnažili taj kontinuirani krug dobrote, izjavila je bivša stipendistica Zaklade, magistra pedagogije Ana-Maria Rešetar.

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce” je prva suvremena zaklada osnovana 2019. u Križevcima, čije se djelovanje zasniva i na filantropskoj ostavštini Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, znamenitog Križevčanina iz 17. stoljeća koji je svojim dobročinstvom osigurao školovanje onim učenicima i studentima koji inače nikad ne bi imali priliku za to. Zaklada je osnovana sa svrhom razvoja filantropije i drugih oblika društvene potpore za promociju solidarnosti i zaštite ljudskih prava, kao i za podršku lokalnom razvoju te promociju društvenog poduzetništva.

Iz Zaklade „Volim Križevce” poručuju da ih se za sve dodatne informacije i pojašnjenja može kontaktirati elektroničkom poštom na info@volimkrizevce.hr ili pak porukom putem njihove službene Facebook stranice te Instagram profila, gdje se mogu pročitati i svjedočanstva dosadašnjih stipendistica i stipendista Zaklade.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.