[FOTO] Križevačkoj kukmici priznat status izvornosti – pogledajte je na Obrtničkom sajmu

Posebna pasmina kokoši križevačka kukmica, koju je Ministarstvo poljoprivrede ljetos priznalo kao izvornu hrvatsku pasminu peradi, može se pogledati još danas, u nedjelju, do 18 sati u šatoru ispred sportske dvorane u Potočkoj ulici na izložbi malih životinja u sklopu 25. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije, koju već tradicionalno organiziraju Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi – Kukmica i Društvo za uzgoj malih životinja Križevci 1974.

Obitelj Vojta se 1984. počela baviti ovom pasminom, zadnjih 15 godina na tome rade naše udruge u Križevcima, uz veliku pomoć Veleučilišta u Križevcima i Srednje gospodarske škole i uz podršku sponzora, Grada i Županije. Zahvaljujući tome, pasmina križevačka kukmica službeno je priznata“, rekao je predsjednik udruge Milan Mišir. Uzgajivači ove kokoši okupljeni u udruzi već godinama surađuju s Veleučilištem u Križevcima, a to je potvrdila i dekanica Marcela Andreata Koren rekavši da se se jata kukmica i sad nalaze u praktikumima.

Zajedno smo radili na više projekata, a glavni cilj uvijek je bio priznavanje ove pasmine. Nama je križevačka kukmica ponos i nadam se da će biti ponos Križevcima“, rekla je dekanica Andreata Koren. Budući da je izložba malih životinja već godinama dio Obrtničkog sajma, župan Darko Koren zahvalio je članovima udruge na entuzijazmu koji ulažu u uzgoj i brigu o malim životinjama, promovirajući i križevačku kukmicu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.