Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1435

Dr.sc. Nenad Raos govori o utjecaju sudara Zemlje s asteroidima na postanak života na Zemlji 30. lipnja 2023. (foto A. Dundović)

U Temi Krugova slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja dr.sc. Nenada Raosa na ovogodišnjim Danima meteorita Križevci 30. lipnja na Međunarodni dan asteroida, na temu Asteroidi i postanak života na Zemlji. Naš poznati kemičar i popularizator znanosti govori nam kako asteroidi i stvaraju i uništavaju život na Zemlji tokom milijardi godina.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Priče za laku noć iz cijeloga svijeta, na odjelu beletristike Između Kristine Gavran i Bezdan Yrse Sigurdardottir, a na stručno-znanstvenom odjelu U obranu tame: Zvijezde, strah i pet noći u divljini Sigri Sandberg. Govorimo i o programu Mjeseca hrvatske knjige.

Na današnji datum rođeni su Cata Dujšin-Ribar, Ivan Pavao I., Arthur Miller, Henri de Saint-Simon, Rita Hayworth i Montgomery Clift. Thomas Edison patentirao je optički fonograf (prvi film), Marconi je započeo radio prijenos preko Antlantika, Albert Einstein je došao u Ameriku, stradao je Vladimir Gortan, otvorena je prva nuklearna elektrana i Majka Terezija je dobila Nobelovu nagradu za mir.

U Vijestima Krugova govorimo o “reliju po galerijama”, o Nacionalnom danu albuma i o pop-up izložbi suvremene umjetnosti u Zagrebu. Najavljujemo i neka događanja u kulturi ovaj tjedan u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo novu misiju na jedan asteroid, pomrčine Sunca i Mjeseca te Međunarodnu noć promatranja Mjeseca 21. listopada.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Domenika Zipolija, Marie Terese Agnesi Pinottini, Pierre-Alexandrea Monsignyja, Frederica Chopina, Doris Day, Brucea Springsteena, te grupa Prljavo kazalište i Dire Straits.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1435 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 17. listopada od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.