Večeras u Koncertnoj dvorani Glazbene škole koncert klarinetista Mihaela Paara i pijanista Svena Brajkovića

Večeras, u srijedu, 11. listopada 2023. godine u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima održat će se koncert dua klarinet-glasovir koji će izvesti klarinetist Mihael Paar i pijanist Sven Brajković. Početak koncerta je zakazan u 19:30 sati, održat će se uz potporu Ministarstva kulture i medija, a ulazak je slobodan.

Na programu će se naći sljedeće skladbe: 1. Niels Gade (1817-1890): Fantasiestücke, Op. 43; 2. George Philipp Telemann (1681-1767): Sonata u a-molu, TWV 41:a3; 3. Mihael Paar (1980): Stoming suita za klavir solo (2001); 4. Frederic Chopin (1810-1849): Balada u g-molu, op. 23; 5. Alfi Kabiljo (1935): Chagalleska br.1 (Bella); 6. Emil Cossetto (1918-2006): Čardaš Varijacije.

Klarinetist Mihael Paar (Zagreb, 1980.) aktivan je kao koncertant, skladatelj, aranžer, producent i pedagog. Nakon završenog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Josipa Tonžetića 2002. godine, nastavlja s usavršavanjem na salzburškom Mozarteumu u klasi prof. Aloisa Brandhofera te stječe naslov magistra umjetnosti cum laude 2006. godine. Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz Komorni orkestar Windstrings izvevši Weberov Concertino. Otada ostvaruje nastupe u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama, na međunarodnim festivalima kao i solističke suradnje s orkestrima i ansamblima: Komorni orkestar „Franjo Krežma“, Tamburaški orkestar HRT-a, Samoborski gudači, Zagrebački kvartet, Kvartet Porin, Kvartet Sebastian, Acies kvartet i dr. Ostvario je zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima osvojivši 2. nagradu u Ohridu, 3. nagradu u Barletti i 4. nagradu u Padovi. Laureat je međunarodne Fondacije Solti, dobitnik nagrade Grada Samobora, Diplome „Milka Trnina“ te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika „Darko Lukić“. Njegov prvi nosač zvuka naslova Premiere nagrađen je diskografskom nagradom Porin za najbolju skladbu klasične glazbe te nominiran za najbolju izvedbu klasične glazbe. Snimao je za VasakQ Records, Cantus i Croatiu Records, a djela mu objavljuje Universal Edition iz Beča. Kao orkestralni glazbenik ostvario je suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom, Cantus ansamblom, Festivalskim orkestrom Samoborske glazbene jeseni, Bläserphliharmonie Mozarteum Salburg i dr. Vrlo je plodan kao aranžer, dok je kao skladatelj najviše zapažen po svojim skladbama za solo instrumente. Njegova Fantazija za klarinet i Balada za klavir postali su dio standardnog repertoara u domaćoj literaturi, zabilježeni su na nosačima zvuka i objavljeni kao notna izdanja te recenzirani i nagrađivani u inozemstvu. Mihael Paar redovito održava majstorske seminare te sudjeluje u izradi propozicija i radu žirija međunarodnih natjecanja, a svojim je doprinosima prisutan i u nastavnim jedinicama školskih udžbenika u RH. Nastavnik je klarineta na Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru u zvanju profesora savjetnika te osnivač i umjetnički voditelj Camerate Cantilly, klasičnog harmonie sastava kao jedinog takvog ansambla u Hrvatskoj.

Sven Brajković mladi je pijanist iz Samobora koji se već istaknuo među svojom generacijom vrlo aktivnom koncertom djelatnošću i sudjelovanjem na brojnim uglednim domaćim i međunarodnim pijanističkim natjecanjima. Sudjelovao je na više od 40 regionalnih, državnih i međunarodnih natjecanja i osvojio 20 prvih nagrada. Na 7. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić 2023. god. osvaja nagradu za najboljeg hrvatskog pijanista; nastup s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te nagradu publike, dok na 10. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo 2022. god. osvaja 2. nagradu. Redovito izvodi na renomiranim festivalima kao što Samoborske glazbene jeseni, festival Youngmasters u Samoboru, Ivana Summer Percussion Festival, IKIF (International keyboard institute and festival) u New Yorku, Holland Music Sessions u Nizozemskoj, ISA u Austriji, Ljubljana Festival u Sloveniji gdje je održao zapažene nastupe i usavršavao se s uvaženim svjetskim i domaćim pedagozima kao što su Ruben Dalibaltayan, Grigory Gruzman, Asaf Zohar, Natalia Trull, Milana Chernyavska, Victor Derevianko, Michel Beroff, Massimiliano Feratti, Yaron Rosenthal, Jerome Rose, Emanuel Krasovsky, Epifanio Comis, Reinhard Latzko, te Joahnnes Meissl. Na festivalu Tel Hai piano masterclasses u Izraelu izvodi predavanje i recital s djelima hrvatskih skladatelja na kojemu i praizvodi djelo Ivane Kiš. U veljači 2023. god. snimio je nosač zvuka sa djelima S. Prokofjeva i R. Schumanna, a u travnju 2023. debitira u Cankarjevom domu u Ljubljani s orkestorm ULAG pod ravnanjem Quentina Hindelyija. Kao prvi student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odlazi na studensku razmjenu u grad Hangzhou, Kina, gdje studira u klasi prof. Yang Dinga, D.M.A. Dobitnik je rektorove nagrade na Sveučilištu u Zagrebu za ak. god. 2016./2017. te dekanove nagrade na Muzičkoj akademiji u Zagrebu za godinu 2017./2018. Studirao je u klasi Srđana Čaldarovića, te magistrirao 2021. godine. Trenutno se usavršava s pijanistom Aleksandrom Serdarom i Milanom Chernyavskom. Sven je stalan član klavirskog tria Xylos sa sjedištem u Beču s kojim je održao brojne koncerte u Austriji, Litvi i Nizozemskoj. U dvorani Bečkih dječaka MuTh 2019. godine su i praizveli djelo slovenskog skladatelja Timoteja Kosovinca. Također, aktivno sudjeluje u kulturnom životu grada Samobora gdje kao profesor klavira radi u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, korepetira najuspješniji dječji zbor u Hrvatskoj Smiješak, te djeluje kao dirigent i voditelj mješovitog crkvenog zbora.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno