Krstarenje i planinarenje – recept za uživanje

Sedam dana krstarenja uz sunčane jadranske otoke na drvenom jedrenjaku za trideset dvoje planinara iz PD Križevci nije bilo samo odmor i sunčanje, osvojili su i pokoji vrh, obišli nacionalne i parkove prirode. Planinarenje, iako fizički zahtjevno, za planinare i jest odmor – aktivan odmor s kojeg se vraćaju napunjenih baterija. Na Visu su prehodali 18 kilometara, osvojili 587 m visok vrh Hum, posjetili su i Titovu špilju i Komižu, na Lastovu se popeli na vrh Sožanj, prehodali Mljet i vrh Veli grad i onda skoknuli do obale u Makarsku. Obišli su i Šoltu, a najraznovrsnije sadržaje imali su u Omišu – od vrha Kula, ferate Foritca do kanjona rijeke Cetine. Osim planinarenja, stigli su se i okupati, prošetati, razgledati kulturne i turističke znamenitosti, a imali su vremena, naravno, i za večernja druženja uz pjesmu.

Ovo atraktivno krstarenje Križevčanki Jeleni Šverko bio je prvi izlet s planinarima iz PD Kalnik, iako je lani prošla planinarsku školu s PDS Velebit iz Zagreba i planinarila s njima.

Ovaj izlet je bio prekrasan, bilo je svega – cijelo vrijeme biti okružen morem, svaki dan planinarenje na drugom mjestu, plivanje, odlična hrana i predobra ekipa. Posebno je bilo dobro što je svatko mogao naći ekipu koja ide tempom koji mu paše”, ispričala nam Jelena. I vrijeme ih je poslužilo jer je, iako već u listopadu, svaki dan bio sunčan, topao i bez vjetra.

Jako mi se svidjelo planinarenje kroz Lastovo i pogled s vrha Sožanj, ali ipak moram istaknuti da je zadnji dan bio uvjerljiv pobjednik. Grupa od nas petero odlučila je proći Omišku feratu. Ova ferata je odlična za početnike (što je dobro jer nas četvero dotad nije bilo na feratama), a spada i u jednu od najljepših u Hrvatskoj. Pogled je bio prekrasan cijelim putem, a uspon zanimljiv i bez poteškoća. Na kraju smo malo odmorili na tvrđavi Fortica, a onda krenuli dalje – jer čekao nas je još zipline iznad Cetine! Nevjerojatno iskustvo za pobijediti strah i uživati u pogledima na nevjerojatno lijep krajolik. Na kraju tog dana, vračajući se busom prema našem brodu, taman se sunce spuštalo u more i pružilo nam najljepši zalazak“, kaže Jelena, već spremna za nove izlete s križevačkim planinarima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.