Tomislav Pope: Orah Chandler otporniji je od tradicionalnih sorti

Posjetili smo OPG voćara koji posjeduje nasade oraha, od kojih posebno ističe sortu Chandler koju su nabavili od tvrtke Vitalis. Kako se sorta pokazala u odnosu na ostale i koji su im planovi za budućnost?

Došli ste baš kad se i nemamo još čime puno pohvaliti, učimo i borimo se svaki dan“, rekao je skromno Tomislav Pope dok nas je uvodio u svoj nasad oraha u Mrzoviću, u općini Semeljci. Inače iz Vinkovaca, ovaj mladi poljoprivrednik i nositelj OPG-a Tomo nastavio je obiteljsku tradiciju uzgoja oraha koju su započeli njegov djed i baka davne 1955.

Mi smo te plodove brali do unazad 10-ak godina“, otkrio je i dodao kako su krenuli sa sadnjom terminalnih sorti (daju plod samo na vrhovima grana, na periferiji krošnje), a onda prešli na lateralnu (daje plod duž cijele grane) Chandler koja im se pokazala zadovoljavajućom te planiraju i proširenje nasada na još dva jutra zemlje. Trenutno imaju oko 600 sadnica.

Kao i brojne druge voćare, trenutno ih zabrinjava retrovegetacija. Na stablima su se pojavili mladi plodovi i zeleni listovi, a jesen je i stižu hladniji dani. Problem planiraju riješiti prskanjem nakon berbe kako bi se ti zeleni listovi osušili i kako bi biljka ušla u stanje mirovanja preko zime. Istaknuo je kako se ova pojava pokazala u dosta manjoj mjeri na Chandleru.

Plodovi Chandler oraha lakše se čiste

Osim toga, prednost ove sorte je njen kasniji ulazak u vegetaciju tako da izbjegne proljetne mrazove.

Inače, s ovom sve popularnijom kalifornijskom sortom okušali su se prije pet godina, a prošle ubirali i prvi urod, koji je, kako kaže, bio i iznad očekivanja. Prodali su sve s kućnog praga, terminalne sorte za 70-75 kuna po kilogramu dok Chandler za 100 kuna. Kako će biti ove godine, tek će, dodaje, vidjeti. 

Ovi se orasi jako lako čiste, puno lakše od terminalnih. Kad se lijepo osuši, čak se cijeli plod može izvaditi iz ljuske. Sušimo ih u vrećama na propuhu“, istaknuo je Pope.

Jesenas posadili novih 280 sadnica, sve se primile

Prije same sadnje odradili su analizu tla, koja je prvi korak u svemu. Rezultati su pokazali da na više parcela imaju visoku kiselost zbog čega su provodili kalcizaciju karbokalkom i kalcitom. Također, važnost analize naglasio je Neven Šimić iz tvrtke Vitalis koji imaju i vlastite nasade u okolici Đakova.

Tomislav nas je odveo i u mladi nasad, star niti godinu dana čije su sadnice, njih 280, upravo iz Vitalisa: “Sve su se primile. Kod njihovog odabira bitna nam je zdrava biljka, od korijena do vrha. Prednost ove sorte je da je lakša za rad, stabla su bliže, sadi se na 5×7 metara razmaka, može se ranije uzeti traktorski atomizer i to uvelike olakšava posao, a i manja je rastom, nije toliko bujna.”

Iz ove tvrtke su pohvalili nasad te su rekli kako izgleda “školski”, učinjene su sve potrebne mjere prije sadnje, ali i kod održavanja nasada.

Tomislav Pope s ocem u nasadu oraha Chandler

Prije sađenja obavili su podrivanje, zaoravanje stajnjaka i karbokalka, a rupe su kopali motornim kopačem sa svrdlom.

Nakon kopanja ide ubacivanje stajnjaka u rupe. Svakako gledajte da je sagorio, da je prošao proces kompostiranja. Količina ovisi o njegovom stanju. Što je svježiji, ide ga manje, minimalno 0,3 m3, a što je stariji, bliže kompostiranoj masi, ide ga više do 0,6 m3“, savjetuju iz Vitalisa.

Kad su ih zasadili, Pope je biljke čepirao odnosno skraćivao da se bolje ukorijene. “Namazali smo rezna mjesta kalemarskim voskom. U prve dvije-tri godine važno je redovno zalijevanje, otkidanje plodova, okopavanje korova, malčiranje te zaštita protiv bolesti“, istaknuo je Tomislav.

Zasadili su i oprašivač Franquette na oko pet posto nasada. Orah je, kako kaže, biljka koja se sama oprašuje, međutim faze muških i ženskih cvjetova se ne podudaraju u cijelosti tako da je oprašivač potreban.

Tri dobra učinka frezanja

Ako je nasad oraha prijavljen kao ekološki, stručnjaci preporučaju frezanje koje se može raditi na dva načina, međurednom frezom samo između sadnica oraha ili cjelokupne površine. Prvo frezanje treba napraviti što prije da loše vremenske prilike u proljeće ne dozvole korovima i travama da zatome orahe.

Frezanje ima tri dobra učinka. Prvi je što se riješavamo korova koji crpe vodu i hranjiva od mladih budućih stabala, a drugi je što razbijamo pokoricu zemlje i dopuštamo da vlaga brže i efikasnije prodire do biljaka. Treći je prozračivanje kisikom koji je važan kod resorpcije hranjiva.

280 sadnica iz Vitalisa

Iz prakse svakako savjetuju izbjegavanje zatravnjivanje. Nasadi tako jednostavno slabije napreduju. Manje je hranjiva, vode i kisika koji dopiru do biljaka.

Također, prilikom redovitog uklanjanja korova omogućujemo biljci da nesmetano raste tijekom vegetacije. Svi korovi koji se nalaze tik do biljke su joj jedna vrsta konkurencije. Oni joj troše hranjiva, vlagu, kisik, a i puno puta sam pristup suncu. Biljke koje ostanu zapuštene u korovu su prepuštene jednoj vrsti prirodne selekcije. Puno puta se suše iz istog razloga. Zato je svakako važno održavati nasad čistim od korova (frezanjem, okopavanjem itd.).

Dotakli su se i folijarane prihrane koja znatno produžuje samu vegetaciju. “U našem slučaju je to znalo biti i do 30 dana razlike u opadanju kompletnog lista sa stabla. Ovakvom prihranom smanjujemo stres na samoj biljci koji se događa tijekom ljetnih mjeseci. Opskrbljujemo biljku potrebnim hranjivima koja se apsorbiraju vrlo brzo kroz sami list i koru stabla. Mi ju radimo u ciklusima od 15 dana, od svibnja do kraja rujna“, naglasio je Neven Šimić.

Osim prodaje sadnica, savjetuju kupce 

Također je dodao da, ukoliko ste zainteresirani za sadnice oraha Chandler, nude brzu isporuku: “Kad dođu kod nas na stanje, ne prođe više od 24 sata do naše isporuke, s ciljem da budu u što boljem stanju, da se korijen ne suši te da bude što bolji primitak“.

Minimalna narudžba je pet komada koje šalju dostavnom službom, a one veće od 50 komada odvoze besplatno vlastitim vozilom.

Sadnice imaju eko certifikat, a sve je veća potražnja za njima“, naglasio je. Osim toga, svaki njihov kupac uz kupnju dobije kratke upute usmeno i na e-mail što treba raditi sa sadnicom, kako pripremiti zemlju kako bi sadnja bila što uspješnija, a zbog vlastitog iskustva u tom uzgoju, stoje vam na raspolaganju za sva pitanja i probleme.

Za više informacija obratite im se na broj telefona +385 31 496 577 ili mobitela +385 98 1616 599. Također, upit im možete poslati i na e-mail: ljekarna.vitalis@gmail.com. Ponudu možete provjeriti u oglasu.

Izvor: Agroklub.hr / Autor fotografija: Maja Celing Celić

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.