Popularna psihologija, krimići za djecu – nove knjige stigle u knjižnicu

Stručno-znanstveni odjel: DIGITALNI MINIMALIZAM: KAKO ŽIVJETI SMISLENO I USREDOTOČENO U SVIJETU PREPUNOM OMETANJA / Cal Newport
Sve intenzivnije korištenje digitalne tehnologije i alata kod suvremenog čovjeka često rezultira poremećajem koncentracije i oduzimanjem potrebnog unutarnjeg mira. Reagirajući na sveprisutnu digitalnu preopterećenost i s njom povezan nedostatak pozornosti i fokusiranosti, sveučilišni profesor računarstva Cal Newport u ovome svjetskom bestseleru nudi strategiju i konkretan plan za promišljenu, svjesnu upotrebu tehnologije. U knjizi savjetuje kako provesti digitalno raščišćavanje i kako od tehnologije iskoristiti ono najbolje da bi ona služila čovjekovim životnim ciljevima. Otkriva kako istinski uživati u ugodnome društvu, dobroj knjizi i opuštanju bez straha da se nešto propušta u digitalnome svijetu.

Beletristika: PUTEŠESTVIJE / Sigrún Pálsdóttir
Roman Putešestvije islandske prozaistice Sigrún Pálsdóttir dobitnik je Europske nagrade za književnost 2021. U osvit 20. stoljeća Sigurlína se našla u beznadnu položaju. Odrasta bez majke, pod paskom osebujna oca koji očekuje da će mu kći dovijeka pomagati u kataloškoj obradi islandskih arheoloških artefakata. No Sigurlína žudi za školovanjem i uzbuđenjima pa se odluči osamostaliti i nestane iz Reykjavíka s povijesnim nalazom iz očeve zbirke. Dok na Islandu istražuju krađu, dragocjeni će predmet nizom nevjerojatnih događaja isplivati u njujorškome muzeju Metropolitan. Kao tragikomična pikarska priča o očuvanju kulturne baštine, Putešestvije nude intrigantan pogled na splet koincidencija koji narodnom blagu određuje mjesto u povijesti – i pletu zakučastu pripovijest ljudskih sudbina na kojima povijest počiva.

Dječji odjel: SAVEZ RIĐOKOSIH / Sir Arthur Conan Doyle
Knjiga je dio niza krimića za djecu: Sherlock Holmes. Savez riđokosih traži novog člana koji će obavljati manje poslove. Za ovo mjesto plaća će biti četiri funte tjedno. U obzir dolaze svi riđokosi muškarci dobrog zdravlja i stariji od dvadeset jedne godine. Nakon što Jabez Wilson bez upozorenja ostane bez dobro plaćenog posla u Savezu riđokosih, obraća se Holmesu da istraži zašto se to dogodilo. Ono što počne kao obična istraga, pretvara se u noćnu zasjedu, u Holmesovu pokušaju da spriječi nečuven zločin.


Kutak za mlade: ŠTO JE VIDIO LINNÉ: ZNANSTVENIKOVA TEŽNJA DA IMENUJE SVE ŽIVO / Karen Magnuson Beil
Karen Magnuson Beil nam knjigom Što je vidio Linné čitko i na gotovo pripovjedan način približava Linnaeusov život i karijeru. Kad je bio dječak, Linneaus je mrzio ići u školu i nije pokazivao nimalo interesa za studij teologije koji je za njega odabrala njegova obitelj. Iako se mučio s latinskim i teologijom, Linnaeus je bio strastveni proučavatelj svijeta prirode i istraživao je školske vrtove i šume, opčinjen svojstvima različitih biljaka. U dvadeset i petoj, na samostalnoj ekspediciji u skandinavske planine, Linnaeus je dokumentirao i opisao desetke novih vrsta. Kao student medicine u Nizozemskoj kretao se među vodećim znanstvenim misliocima i imao pristup najboljim zbirkama biljaka i životinja u Europi. Ono što je Linnaeus otkrio bio je svijet bez dosljednog sustava za opisivanje i imenovanje živih bića – situacija koju je metodično odlučio promijeniti. Linnaeov sustav klasifikacije biljaka i životinja, razvijan i usavršavan tijekom njegova života, temelj je moderne znanstvene taksonomije te inspiracija i vodilja generacijama novih znanstvenika.
Knjiga Što je vidio Linné bogata angdotama iz njegova života – od njegovog pokušaja da identificira misterioznu životinju koju mu je darovao kralj, preko uspješnog uzgoja rijetke i egzotične biljke – banana – u Amsterdamu pa do razotkrivanja izmišljotina o postojanju zmajeva i feniksa. Temeljito istražena i bogato ilustrirana, knjiga nudi živopisan i pronicljiv uvid u život jednog od utemeljitelja moderne znanosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.