Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1429

Perzeidi su posjetili zvjezdarnicu u Zvjezdanom selu Mosor od 21. do 24. kolovoza 2023. (foto R.Matić)
Perzeidi su posjetili zvjezdarnicu u Zvjezdanom selu Mosor od 21. do 24. kolovoza 2023. (foto R.Matić)

Ovo je prva emisija nakon sedmotjednog ljetnog odmora. U Temi Krugova slušamo snimku govora (izvještaja) koji je javnosti i medijima podnio voditelj projekta SPARK dr.rer.nat. Andrej Dundović na završnoj konferenciji projekta SPARK 29. kolovoza. Projekt je službeno uspješno okončan 1. rujna 2023.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Peanut Jones i oslikani grad Roba Biddulpha, na odjelu stripa Besanice Gorana Duplančića, na odjelu beletristike Krađa Ann Helén Laestadius, a na stručno-znanstvenom odjelu Helgoland Carla Rovellija.

Na današnji datum rođeni su Tommaso Campanella, Luj XIV., Lester Allan Pelton, Marija Jambrišak, Nikola Kallay, Michael Keaton, Carl Friedrich von Siemens, Raquel Welch, Werner Herzog i Freddie Mercury. Dva su događaja vezana sa sportom, u Zagrebu je počeo prometovati konjski tramvaj i pušten je u promet treći najdulji tunel na svijetu. Umrli su Auguste Comte, Ludi Konj, Ludwig Boltzmann, Antun Nemčić, Željko Sabol i Majka Terezija.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi kompjuterske grafike Vilka Žiljka, o izložbi u Tehničkom muzeju u Zagrebu, o izložbi radova koje kreira umjetna inteligencija, također u Zagrebu, te o izložbi u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima. Objavljena je i studija o izumiranju ljudske vrste koja se umalo dogodila prije 900 tisuća godina.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo uspjehe indijske i neuspjeh ruske astronautike, još neke događaje vezane uz svemir protekloga ljeta, te aktivnosti Astronomskog društva Perzeidi koje uspostavlja kontakte sa ostalim zvjezdarnicama u Hrvatskoj.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Johanna Christiana Bacha, Giacoma Meyerbeera, Antona Diabellija, Johna Cagea, Amy Beach, Sinead O’Connor, Rogera Watersa, grupa Queen i Marmalade, te pjevanje HPD Kalnik iz Križevaca.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1429 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 5. rujna od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Pod kupolom zvjezdarnice u Makarskoj 22. kolovoza 2023. (foto R.Matić)
Pod kupolom zvjezdarnice u Makarskoj 22. kolovoza 2023. s domaćinom Gloryanom Grabnerom (foto R.Matić)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.