U petak 19. STEAM večer s elektrotehničarom Dejanom Dedeićem

Kakav utjecaj na svakodnevni život ljudi, okoliš, energetski sektor i budućnost čovječanstva imaju fosilna goriva i obnovljivi izvori energije? Što je bolje – obnovljivi izvori energije ili fosilna goriva? Mogu li obnovljivi izvori u potpunosti zamijeniti fosilna goriva? Kako postaviti solarni sustav na kućanstvo? Što je sa višestambenim zgradama?

Odgovore na ova i druga pitanja možete dobiti od križevačkog projektanta solarnih sustava, elektrotehničara i poduzetnika Dejana Dedeića, gosta na 19. STEAM večeri, koja će se održati u petak, 18. kolovoza u opuštenoj atmosferi na terasi „Ema’s Bara“ u Križevcima (prekoputa križevačke zvjezdarnice), s početkom u 20 sati. Tribinu će moderirati Ivana Dubravec, predsjednica zakladne uprave Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i članica Udruge P.O.I.N.T.

Dejan Dedeić je magistar inženjer elektrotehnike, smjer automatika, a studirao je i naftno rudarstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osam godina radio je kao inženjer održavanja u tvrtki STSI – Integrirani tehnički servisi, dio INA grupe, na održavanju naftno-plinskih postrojenja i opreme – od bušotina, naftnih i plinskih stanica, kompresorskih postrojenja, podzemnih skladišta do rafinerija i platformi na moru. Nakon toga odlučuje proširiti smjer profesionalnog razvoja i okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

Najprije preko vlastite tvrtke počinje projektirati manje solarne sustave za kućanstva, a zatim se zapošljava na mjestu razvojnog inženjera u tvrtki E.On Solar gdje radi na projektiranju i vođenju izgradnje velikih komercijalnih solarnih sustava. Iskustvo stečeno tijekom rada u E.On Solar-u odlučuje primijeniti u vlastitoj tvrtki Tehnologik d.o.o. te svoj rad nastavlja na projektiranju i izgradnji rezidencijalnih i komercijalnih sunčanih elektrana na području gotovo cijele Hrvatske.

Tribina „Od fosilnih goriva do obnovljivih izvora energije“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“.

Ideja je ovih večeri približiti posjetiteljima različite aktualne teme iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu, s ciljem poticanja na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.