Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Križevački gradski čelnik komentira nezahvalnu statistiku

Hrg pozvao Radmana da preispita odluku o ukidanju 11 dopisništava HRT-a

PODRAVINA I PRIGORJE – U FINA-inom poretku gradova prema broju blokiranih stanovnika Križevci zauzimaju 16., a Koprivnica 24. mjesto. U prigorskom središtu 12,5 posto svih građana ima račune u blokadi, dok udio u grupi od od 15 do 64 godine starosti je 18,45, pri čemu su oba podatka još lošija od onih objavljenih prošloga ljeta. Prema novim brojkama Križevci su i dalje prvi među najlošijima, a odmah do njega su Čakovec i Sisak. Među gradovima poredanima po zbrojenim iznosima dugovanja građana u blokadi, Križevci su 19-ti; njegovi žitelji u minusu trebaju vratiti skoro 224 milijuna kuna. Zabrinjavajuće brojke potaknule su gradonačelnika Branka Hrga da i kao saborski zastupnik zatraži pojašnjenja, no nakon njih nekoliko još uvijek nije mu jasno odnose li se ti podaci na grad Križevce ili na područje koje pokriva križevačka ispostava FINE.

– Nitko mi ne može sa sigurnošću reći da li se radi o poslovnici u Križevcima ili se radi o jedinici lokalne samouprave Križevci. Čini mi se da je to točan zbir netočnih podataka, ali pričekajmo; pred 5-6 dana sam postavio po treći put pitanje, očekujem da ću na njega dobiti odgovor, valjda ga imaju, navodi Hrg.

Hrgovu sumnju u vjerodostojnost podataka pobuđuje i društvo u kojem su smješteni Križevci.

– Pazite, tu je spomenut Čakovec, Zaprešić, Samobor, Križevci, Koprivnica, Bjelovar – mislim da u principu su to ipak gradovi koji imaju određenu razvojnu komponentu, koji se inače spominju kao gradovi gdje se događaju neke pozitivne stvari, pozitivni pomaci, prokomentirao je križevački gradski čelnik.

Kao i župan Koren, i križevački gradonačelnik podvlači činjenicu da polovica tamošnjeg stanovništva živi u selima, a poljoprivredna gospodarstva su u dubokoj krizi. Hrg je izvijestio da su Križevci pristupili sporazumu o otpisu dugova socijalno najugroženijima, no od njega nema prevelika očekivanja.

– Imate znači prema komunalnim društvima naplatu vode, odvodnje i smeća, grobne naknade, a prema proračunu lokalne samouprave imate komunalnu naknadu – u principu nema ničega drugoga. To su tako mali iznosi da je to smiješno, to je jedna populistička mjera, ali ja sam donio odluku da pristupamo tome jer inače bi se radila tko zna kakva hajka, a realno gledajući bit će vrlo mali učinak, zaključio je Hrg. (RKC)

 
 
 

wpDiscuz