U petak 16. STEAM večer s popularizatorom znanosti i kulture Ratkom Matićem

Kako je izgledao razvoj softvera u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ima li razlike u pristupu nastavi iz prirodoslovnih i tehničkih predmeta u gimnazijama i strukovnim školama, što je potrebno za produkciju radijskih emisija nekad i danas, kada se radijsko novinarstvo ukinulo kao smjer na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti?

Odgovore na ova i druga pitanja možete dobiti od popularizatora znanosti i kulture Ratka Matića, gosta na 16. STEAM večeri, koja će se održati u petak, 28. srpnja u opuštenoj atmosferi na terasi „Ema’s Bara“ u Križevcima (prekoputa križevačke zvjezdarnice), s početkom u 20 sati. Tribinu će moderirati Andrej Dundović, član Upravnog odbora udruge P.O.I.N.T. i voditelj projekta SPARK.

Ratko Matić umirovljeni je nastavnik fizike, matematike, informatike i astronomije po čemu je poznat među brojnim generacijama učenika, kolegama i suradnicima. Lokalnoj zajednici grada Križevaca neumorno već dugi niz godina doprinosi kao popularizator znanosti, strastveni edukator djece i mladih, neumorni medijski radnik, kulturni aktivist te promotor različitih područja ljudskog djelovanja i napretka bitnih za našu zajednicu. Osnivač je, inicijator i višegodišnji aktivni član gradskih organizacija civilnih društva, udruga i društava. Desetljećima vodi najdugotrajniju emisiju Radija Križevci za popularizaciju znanosti, obrazovanja, kulture i umjetnosti: „Ne dirajte mi krugove“ (30 godina u kontinuitetu) i „Rock oko“ (27 godina u kontinuitetu). Dobitnik je Nagrade Grada Križevaca za životno djelo te Plakete župana Koprivničko-križevačke županije.

Tribina „Promicanje znanosti i kulture sustavu usprkos“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“.

Ideja je ovih večeri približiti posjetiteljima različite aktualne teme iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu, s ciljem poticanja na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.