Obavijest građanima o poduzimanju mjera uklanjanja i uništavanja ambrozije

Grad Križevci podsjeća vlasnike ili posjednike poljoprivrednog i drugog zemljišta, poput vrtova, oranica, livada i sličnih površina, neizgrađenog građevinskog zemljišta, uključujući rubove parcela, šuma i poljskih putova, na području grada Križevaca da su dužni i moraju tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju, a sve s ciljem suzbijanja i sprječavanja njezinog daljnjeg širenja u svrhu zaštite zdravlja građana.

Najdjelotvorniji pristup u suzbijanju ambrozije je primjena mehaničkih mjera (čupanje, redovita košnja, okopavanje, kultivacija), agrotehničkih mjera (obrada tla, pravovremena sjetva, prašenje strništa) te kemijskih mjera (herbicidi). Propisi na snazi su Naredba o poduzimanju mjera uklanjanja ambrozije („Narodne novine“ broj 72/07) i Odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina te mjerama zaštite od požara na području Grada Križevaca („Službeni vjesnik Grada Križevaca“ 11/20).

Provedbu zakonskih obveza po navedenim odlukama redovito će kontrolirati poljoprivredni redar Grada Križevaca te će protiv onih koji ih se ne pridržavaju poduzimati mjere u skladu sa svojom nadležnošću. U cilju izbjegavanja pokretanja postupka, molimo građane da postupaju sukladno ovoj obavijesti. Građani se za dodatne informacije mogu obratiti redarima: Dean Kuzijev – 091 1720 973 ili Josip Ruganec – 091 1720 969.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Kod mene ambrozije ko u priči,na državnom zemljištu.Baš me zanima tko će njima naplatiti kaznu.lGamad….

  2. Marija piše:

    Mene interesira koliko su kazni naplatili redari? Ambrozije ima svukud a to je pokazatelj da li oni obilaze terene.Shvatite ovo ozbiljno jer alergija nije samo šmrcanje.To su bolovanja, lijekovi a to sve skupa utječe na zdravstvo kojemu me cvjetaju ruže.Zaista nije teško sjesti u auto i prekontrolirati kako se vlasnici pridržavaju uputa.Nije dovoljno na portalu napisati_uklanjajte treba se pokrenuti!

Komentari su zatvoreni.