Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1426

Radionica na Danima meteorita Križevci o padovima meteorita Udruge ProGEO-Hrvatska 30. lipnja 2023. (foto R.Matić)
Radionica na Danima meteorita Križevci o padovima meteorita Udruge ProGEO-Hrvatska 30. lipnja 2023. (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo snimku posljednje trećine predavanja mr.sc. Lane Okroše Rožić, muzejske savjetnice Gradskog muzeja Križevci, na temu Arheološka istraživanja u Križevcima i okolici, koje je održala u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima, u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesnog društva Križevci, 26. travnja ove godine. Stignemo čuti još početak diskusije koja slijedi nakon predavanja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Mudre priče brata s drugog planeta Dževahire Kajtazović i Maje Škiljaice, na odjelu beletristike Pet rana Kirstin Valdez Quade i Neki davni sjaj Guya Gavriela Kaya, a na stručno-znanstvenom odjelu Kratka povijest ekonomije Nialla Kishtainyija i Buntovno, prkosno i ometajuće ponašanje kod djece i adolescenata: Praktični pristupi za najzahtjevnije oblike ponašanja karakteristične za ODD Scotta Wallsa.

Na današnji datum rođeni su Giuseppe Garibaldi, Vlaho Bukovac, Jean-Pierre Blanchard, George Everest, Vincent Schaefer i Gina Lollobrigida, bio je sprovod nadvojvode Franje Ferdinanda ubijenog u Sarajevu, u Parizu je otvorena prva u svijetu agencija za zapošljavanje, trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi potpisalo je Deklaraciju nezavisnosti i tako su postale Sjedinjene Američke Države, objavljen je Komunistički manifest Karla Marxa i Friedricha Engelsa, u Londonu je objavljena knjiga Lewisa Carrolla Alisa u zemlji čuda, pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabel, između San Francisca i Manile, Leo Szilard patentirao postupak za postizavanje lančane reakcije u nuklearnoj bombi, počela je bitka kod Kurska, objavljeno je otkriće Higgsovog bosona… Umrli su James Monroe, Marie Curie, Oton Iveković, Ljudevit Rossi i Vasko Lipovac.

U Vijestima Krugova govorimo o aukcijama slika Gustava Klimta i Rembrandta, o novom otkriću u špilji u Francuskoj, o pozivu Udruge K.V.A.R.K. likovnim umjetnicima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo završene Dane meteorita Križevci uz Međunarodni dan asteroida, lansiranje svemirskog teleskopa Euclid Europske svemirske agencije, snimku Saturna dobivenu svemirskim teleskopom James Webb, te prvi komercijalni let Virgin Galactica.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Louisa Claudea Daquina, Olea Olsona, Heinricha Zöllnera, Williama Byrda, Cliffa Richarda, Brucea Springsteena, Billa Whitersa i grupe Lovin’ Spoonful.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1426 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 4. srpnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Polaznici radionice aktivno sudjeluju u ‘sudarima’ ‘meteorita’ sa Zemljom (foto R.Matić)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.