Galaševa retrospektiva – najnagrađivaniji hrvatski modni dizajner izlaže u rodnom gradu

Gradski muzej Križevci u Likovnoj galeriji za ovaj tjedan priprema retrospektivnu izložbu i to “samo” nagrađenih radova Križevčanina Igora Galaša, na svjetskoj modnoj sceni najnagrađivanijeg hrvatskog modnog dizajnera. Galaš je ponio titulu Svjetskog ambasadora mode 2011. godine i izložit će izbor radova nastalih u zadnja dva desetljeća, predmete visoke likovne i estetske vrijednosti koji su bili izloženi i nagrađeni na međunarodnim i domaćim natjecanjima modnih dizajnera. Osim Galaševih modnih kreacija, predstavit će i oglavlja Marija Treščeca s kojim Igor surađuje, te dio kolekcije Mamita nastale u suradnji s Igorovom mamom Maricom Galaš.

“Moda u Galaševom slučaju prerasta u umjetnost; jednostavna haljina postaje skulptura; sredstvo kojim se može izraziti dublja misao osim estetskog zadovoljstva nositelja. Galaš, zajedno s Treščecom, konceptualno promišlja svoj dizajn. Igor Galaš i Mario Treščec su već duže vrijeme svjesni glavnih ekoloških problema antropocena, masovne proizvodnje i štetnog utjecaja na okoliš”, napisala je u predgovoru Elizabeta Wagner. Dvojica umjetnika u pokušaju da skrenu pažnju javnosti na potrebu samoodrživosti mode, izlažu na skupnim izložbama ekološke tematike, a Igorov rad “Ako imaš viška stavi u džep” izložen na ULUPUH-ovoj “Art Eco” izložbi, jedan je od prvih javno izloženih radova s temom reciklaže tekstila u Hrvatskoj.

Svaka Galaševa kolekcija, nastavlja Wagner u predgovoru, ima svoju ideju-vodilju koja je unaprijed sagledana iz svih uglova i temeljito razrađena pa, kao i klasična umjetnost, odražava kritiku ili stanje društva. Antropološki gledano, Galaš kao i mnogi drugi veliki modni kreatori osim mainstream mode anticipira antimodu uvodeći u svoje modele liniju i boju svojstvenu tradicionalnoj odjeći, narodnoj nošnji ili povijesnom kostimu i tako stvara nove kolekcije, gradi svoj osebujan stil dostojan naziva “Hrvatski kralj pletenine”.

Križevački umjetnik uzbuđen je pred veliku izložbu u svom rodnom gradu, no istovremeno radi i izlaže i u drugim dijelovima Hrvatske. Proteklog vikenda svoje radove je predstavio u Rovinju na zajedničkoj modnoj reviji 12 hrvatskih i stranih dizajnera na manifestaciji “Noć zvijezda, mode i kulture”.

Otvorenje izložbe uz mini reviju je u četvrtak 29. lipnja u 18 sati u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu i ostaje otvorena do 15. srpnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.