Križevci će opet uložiti prigovor – ne pristaju na oduzimanje Vodnih usluga

Grad Križevci će uložiti prigovor na nacrt prijedloga uredbe o uslužnim područjima koji je do 20. lipnja na javnom savjetovanju, odgovorio nam je danas gradonačelnik Mario Rajn na konferenciji za medije uoči sjednice Gradskog vijeća. Radi se o novoj uredbi, identičnoj onoj koju je Vlada donijela u prosincu 2021., a Ustavni sud ukinuo u veljači ove godine i prema njoj bi križevačke Vodne usluge trebalo preuzeti poduzeće Koprivničke vode bez ikakve naknade. Vlada RH ne odustaje od ideje da lokalne vodne isporučitelje preuzmu veći pa je novu-staru uredbu pustila na e-savjetovanje i predstavnike gradova i vodnih poduzeća pozvala na razgovor.

Ništa od prethodnih komentara i prigovora nisu uvažili. Cijeli proces donošenja te uredbe djeluje jednostran i poprilično autokratski. Nama je jučer rečeno da je Vladi bitno, prvenstveno zbog treće tranše sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, da su sve potrebne uredbe donesene na vrijeme. Jasno nam je rečeno da će odmah po završetku javne rasprave uredbe stupiti na snagu i da nemaju vremena čekati“, otkrio je Rajn konkretnije o jučerašnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i Hrvatskih voda. I drugi gradovi s istim problemom će, vjeruje, ponoviti svoje komentare i prigovore na nacrt sporne uredbe.

Mi imamo na snazi Zaključak od 14. rujna 2022. kad se Gradsko vijeće izjasnilo da se protivi tom pripajanju“, ponovio je Rajn. Pripajanju su se protivili, preciznije, svi vijećnici osim članova iz redova HDZ-a. Šesnaest gradskih vijećnika nije se složilo s namjerom da križevačke Vodne usluge preuzme drugo poduzeće i da gradsko vijeće izgubi mogućnost odlučivanja o vlastitoj imovini i životno važnim projektima, kao što je razvijanje vodovodne mreže. Osim Križevaca, i prije su se pobunile druge sredine, no predlagatelj prigovore nije uvažio.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.