Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1423

Jedna zvijezda i njen planet u dalekom svemiru dobili su imena Kosjenka i Regoč
Jedna zvijezda i njen planet u dalekom svemiru dobili su imena Kosjenka i Regoč
Jedna zvijezda i njen planet u dalekom svemiru dobili su imena Kosjenka i Regoč

U Temi Krugova slušamo diskusiju nakon predavanja o potresima koje je prof. dr. sc. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održao na festivalu 10 dana astronomije 15. travnja u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Čovjek: Naše tijelo i njegove funkcije Heikea Herrmanna, na odjelu književnosti za mlade Čarobnjaci iz davnine: Nikad i zauvijek Cresside Cowell, na odjelu beletristike roman Svijet u zrnu pijeska Ive Gjurkin, a na stručno-znanstvenom odjelu Ključni pojmovi u kineskoj misli i kulturi: Knjiga prva i druga.

Na današnji datum rođeni su Antun Mažuranić, Jules Bordet, Antun Gustav Matoš, John Forbes Nash, Thomas Young, Antun Korlević, W. B. Yeats, Paavo Nurmi i Grigori Perelman, donešen je Milanski edikt, započelo je prvo zasjedanje ZAVNOH-a, u Pyongyangu je održan prvi sastanak između predsjednika Sjeverne i Južne Koreje, počeo je bokserski ustanak… Umrli su sv. Antun Padovanski, Ludvig II. Bavarski, Kočo Racin i Gajo Petrović.

U Vijestima Krugova govorimo o ansamblu Lado, o dokumentarnom filmu o El Shatu, o Vili Kumrovec, o turističko-kulturnom projektu Sit&Meet, o prvom eksponatu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, te najavljujemo koncert barokne glazbe u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je usvojen hrvatski prijedlog imena jednog planeta i njegove zvijezde u dalekom svemiru.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Antonína Vranickoga, Giuseppea Verdija, Davida Diamonda, Carlosa Cháveza, Johna Fogertyja, te grupa Olovni ples, Pink Floyd i Uriah Heep.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1423 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 13. lipnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.