Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1422

Promatranje Sunca s Perzeidima na ovogodišnjem Spravišču (foto Andrej Dundović)
Promatranje Sunca s Perzeidima na ovogodišnjem Spravišču (foto Andrej Dundović)

U Temi Krugova slušamo treći dio predavanja o potresima koje je prof. dr. sc. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održao na festivalu 10 dana astronomije 15. travnja u Daruvaru, nakon čega slušamo i prvu polovicu diskusije s posjetiteljima.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Sherlock Holmes: Pjegava vrpca Sira Arthura Conana Doylea, na odjelu književnosti za mlade Titanic: Činjenice i zanimljivosti Slobodana Novkovića i Danijele Kučan, na odjelu beletristike Kuma Hannelore Cayre, a na stručno-znanstvenom odjelu To je bullshit!: Važnost skepticizma u svijetu koji pokreću podaci Carla T. Bergstroma i Jevina D. Westa.

Na današnji datum rođeni su Diego Velázquez, Pierre Corneille, Petar Zrinski, Aleksandar Sergejevič Puškin, Ante Kovačić, Robert Falcon Scott i Thomas Mann. Počela je invazija na Normandiju i Dražen Petrović je odigrao svoju posljednju košarkašku utakmicu prije pogibije dan kasnije. Umrli su Jean Harlow, Hiram Bingham, Carl Gustav Jung, Camillo Benso di Cavour i Louis Lumiere.

U Vijestima Krugova govorimo o arheološkom istraživanju na lokalitetu Stenjevec, o izložbi posvećenoj Banksyju u Zadru, o Vermeerovoj izložbi u Amsterdamu te o 20. Županijskoj smotri malih vokalnih sastava i 24. Županijskoj smotri pjevačkih zborova Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo pojavu supernove u galaksiji M101, mogućnost da je Saturn bio pogođen kometom prije četrdeset godina, rekordan broj astronauta u svemiru, te velik broj posjetitelja križevačke zvjezdarnice i promatranja Sunca za vrijeme Križevačkog velikog spravišča.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Arama Hačaturjana, Tine Turner, iz musicla Jalta, Jalta, te grupa Tangerine Dream i Heart.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1422 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 6. lipnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.