Profesori Dražen Lalić i Boris Havel sutra gostuju u Križevcima na tribini o otkazivanju kulture

Dražen Lalić
Boris Havel

Sutra se u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković održava tribina u sklopu 19. Culture Shock Festivala. Tema je “Otkazuje li kultura otkazivanja zdravi razum?”, gostovat će dr. sc. Boris Havel i dr. sc. Dražen Lalić, a moderator je Sandro Novosel. Tribina počinje u 19.30 sati.

Rječnik Merriam Webster definira kulturu otkazivanja kao prestanak potpore javnim osobama u odgovor na njihovo nepoželjno ponašanje ili mišljenje. To može uključivati bojkot ili odbijanje promoviranja njihovog rada, ali i pozivanje na njihovo potpuno uklanjanje iz javnog prostora i kolektivne svijesti. Fenomen se razvio u posljednjih nekoliko godina u Sjedinjenim Američkim Državama te se val iskazivanja nezadovoljstava, kritika i javnih protesta koje u konačnici dovode do isključivanja pojedine osobe proširio diljem svijeta. Suvremena kultura otkazivanja u snažnoj je koliziji s praksom prijavljivanja i blokiranja sadržaja na društvenim mrežama, a njezina se geneza povezuje i s fenomenima kao što su politička korektnost i “woke kultura”.

Koji su korijeni i uzroci ovog fenomena i što nam ona donosi u budućnosti, hoćemo li morati pokrenuti sveobuhvatnu “akciju čišćenja” ili se radi o preuveličavanju i preosjetljivosti, reći će nam dr. sc. Boris Havel i dr. sc. Dražen Lalić, profesori s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Ulazak slobodan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.