Dimitrijević na Culture Shocku: Krade se na svim razinama

Svi se hvale transparentnošću, a trude se da je ne bude. Velike afere nije otkrio sustav, već su ih razotkrili pošteni novinari spremni istraživati istinu, zaključak je to s medijske tribine na kojoj je prekjučer u sklopu 19. Culture Shock festivala gostovao istraživački novinar portala Telegram.hr Andrej Dimitrijević. Za istraživački rad više puta ga je nagradilo Hrvatsko novinarsko društvo, a u obrazloženju nagrade napisali su da je dao izniman doprinos senzibiliziranju javnosti za aktivno propitivanje porijekla imovine svih dužnosnika.

Na tribini u Kozmološkom centru govorio je o aferi “softver” zbog koje je bivšu HDZ-ovu ministricu Gabrijelu Žalac prijavio Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), o serijalu tekstova o imovini također bivših HDZ-ovih ministara Kuščevića i Kujundžića, o tome kako dolazi do informacija i bori se s izbjegavanjem odgovora na pitanja koja postavlja.

Ne mislim odustati od ideje da državnu upravu natjeram da primjerice vode registar zaposlenih, a koji je javan i dostupan svakome na svega nekoliko klikova mišem. Država nema što skrivati kao ni bilo koji dužnosnik koji ne radi ništa kriminalno“, uvjeren je. Priče koje je istraživao pokazale su da u sustavu nedostaje kontrole, krade se na svim razinama – od željeznih šipki s gradilišta, novca s računa Poliklinike za zaštitu djece i mladih, plaćanja odvjetničkih usluga javnim novcem do namještenih javnih nabava.

Publika na tribini aktivno je sudjelovala u raspravi, bilo je govora o novinarstvu kao javnom dobru, problemu financiranja medija koji politika nikako ne želi riješiti, pričalo se o senzacionalizmu, podilaženju publici, nedostatku kritičkih i propitivačkih tekstova, utjecaju politike i oglašivača na medije te pritiscima, prijetnjama i tužbama protiv novinara kojima ih se pokušava ušutkati. U raspravi su sudjelovali novinari Televizije Križevci i portala Križevci.info.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.