Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1142

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Učitelji osnovne škole iz Sv. Petra Orehovca dolaze na zvjezdarnicu u Tičanu 7. listopada 2016. (foto R. Matić)

Dana 5. veljače navršilo se šest godina od pada križevačkog meteorita, koji je pronađen 15 dana kasnije. U Temi Krugova slušamo zato drugi dio predavanja Korada Korlevića, voditelja zvjezdarnice u Višnjanu i tamošnjeg Znanstveno-edukacijskog centra, te Hrvatske meteorske mreže, a predavanje je održao 7. listopada prošle godine učiteljima Osnovne škole Sv. Petar Orehovec koji su povodom Svjetskog dana učitelja bili na stručnoj ekskurziji u Istri pa su tom prilikom posjetili i tu značajnu višnjansku instituciju poznatu širom svijeta. Slušamo kako je pronađen križevački meteorit ali i o mogućnostima drugačije edukacije od “službene”.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici otkrivaju nam danski recept za sretan život, a nude nam i roman-triler Danca Petera Høega i još jedan skandinavski roman. Imamo poziv i za jedno događanje u križevačkoj gradskoj knjižnici a tamo možemo saznati i kako postati e-građanin.

Vijesti Krugova govore (još jednom) o Mati Hari, o Vincentu van Goghu i o međunarodnoj manifestaciji grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se već više od 40 godina održava u Zagrebu. Saznat ćemo i da nikada nismo prestari da se bavimo umjetnošću, a od lokalnih vijesti istaknut ćemo hvalevrijednu akciju filatelističke grupe Osnovne škole Grigor Vitez iz Žabna koja je na nesvakidašnji način obilježila 230. obljetnicu smrti Ruđera Boškovića.


Filatelistička grupa osnovne škole u Žabnu pokrenula tiskanje poštanskih omotnica i izradu poštanskog žiga kojima je obilježeno 230 godina od smrti Ruđera Boškovića (foto: Jerko Barišić)

Na današnji datum rođeni su Vladimir Muljević, Miljenko Smoje, Zvonko Lepetić, Relja Bašić, Lovro von Matačić, Tibor Sekelj, Jaan Tallinn… Patentiran je telefon, počelo je prvo redovno emitiranje radio programa iz Engleske, otkriven kemijski element rednog broja 103, proradio je ENIAC, klonirana je mačka, eutanazirana je ovca Dolly, proradio je YouTube… Umrli su Sveti Valentin, Timur Lenk, Benvenuto Cellini, James Cook, James Bond (!) i Zlatko Crnković.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 14. veljače, saznajemo op novim planovima u američkoj astronautici, a zapažamo i neke istaknute objekte na našem nebu ovih dana, prirodne i umjetne.

U Zanimljivostima govorimo o konstrukciji malih dronova za oprašivanje biljaka, a emisiju završavamo jednom “definicijom” Leonarda da Vincija.

Glazbeni su prilozi uglavnom vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Curta Cobaina, Josipu Lisac, Santanu i Roba Thomasa, Grupu 220 i grupu Urge Overkill.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1142 emitira se 14. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 18. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.