U subotu predstavljanje knjige etnomuzikologinje Jelke Vukobratović

U subotu, 13. svibnja 2023. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima će se održati predstavljanje knjige „U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika“ autorice doc. dr. sc. Jelke Vukobratović. Početak tribine u sklopu 19. Culture Shock Festivala zakazan je za 19 sati, a uz autoricu gošće će biti:

  • etnomuzikolginja Tanja Halužan, asistentica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu
  • ruralna sociologinja Sandra Kantar, profesorica stručnog studija na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima
  • urednica knjige etnologinja Sanja Potkonjak, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
  • autorica Jelka Vukobratović, docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu
  • Tamara Perc, glazbena pratnja

Doc. dr. sc. Jelka Vukobratović završila je studij flaute i muzikologije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je etnomuzikologiju na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Od 2015. godine zaposlena je na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu. Elektroničko izdanje njene knjige, čiji je izdavač udruga P.O.I.N.T., može se preuzeti s otvorenog pristupa na stranicama Hrvatskog etnološkog društva.

Ova je knjiga temeljena na istraživanju raznolikih glazbenih svjetova križevačkoga kraja i uloge domaćih glazbenika u lokalnom društvenom životu. Ona poziva na slušanje glazbene prošlosti i sadašnjosti Križevaca i okolice podsjećajući na to da jedan grad ne čini samo njegov vizualni krajolik već i onaj zvučni. Istraživanje koje je prethodilo pisanju knjige bilo je vrsta takozvane etnografije „bliskoga“ terena u kojem „se brišu granice između terena i doma, između profesionalnog i osobnog“.

Knjiga dočarava osjetljivu dinamiku lokalnoga društvenog života koji izrasta iz neposrednih potreba zajednice, ostvaruje se u suradnjama i uz velik trud raznih organizacijskih aktera, dok lokalni glazbenici kao pojedinci i pokretačka snaga društva čine njegovo vezivno tkivo.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno