Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1419

Razgovor s astrofizičarkom dr. sc. Lanom Ceraj na Dan planeta Zemlje u Daruvaru na festivalu 10 dana astronomije (foto Martin Vujić)
Razgovor s astrofizičarkom dr. sc. Lanom Ceraj na Dan planeta Zemlje u Daruvaru na festivalu 10 dana astronomije (foto Martin Vujić)
Razgovor s astrofizičarkom dr. sc. Lanom Ceraj na Dan planeta Zemlje u Daruvaru na festivalu 10 dana astronomije (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova kroz razgovor se upoznajemo s astrofizičarkom dr. sc. Lanom Ceraj, s Instituta Ruđer Bošković, nakon njenog predavanja pod naslovom U lovu na kozmičke zvijeri održanoga 22. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Pčele Piotra Soche i Wojciecha Grajkowskoga, na odjelu knjiga za mlade Myra zna sve: Roman za mlade Luigija Ballerinija, na odjelu beletristike Neobična Sally Diamond Liz Nugent, a na stručno-znanstvenom Govori koji su promijenili svijet Simona Sebaga Montefiorea. Najavljujemo i događanja u knjižnici sljedećih tjedan dana.

Na današnji datum rođeni su J. M. Barrie, Adam Opel i Howard Carter, Kolumbo je krenuo na svoje posljednje putovanje, admiral Richard Byrd preletio je Sjeverni pol, a umrli su Friedrich Schiller i Joseph Louis Gay-Lussac.

U Vijestima Krugova govorimo o mostu koji se nalazi slici iza Mone Lise, o prvenstvu u gradnji suhozida, o fotografskom festivalu Rovinj Photodays, o Malom rimskom kazalištu u Puli, o cesti na Korčuli staroj sedam tisuća godina, te o izložbi u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva. Posebno najavljujemo neke događaje iz kulture u Križevcima u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo što možemo vidjeti na nebu ovaj mjesec i video animacije crnih rupa na internetu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Giovannija Paisiella, Juliusa Röntgena, Ludwiga van Beethovena, Dietricha Buxtehudea, Billyja Joela, Sanje Doležal, Little Richarda te grupe Depeche Mode.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1419 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 9. svibnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.