Od subote do ponedjeljka Dani Pokreta fokolara povodom 30. obljetnice u Križevcima

Od subote 29. travnja do ponedjeljka 1. svibnja u središtu Mariapoli Faro u Križevcima, Franje Račkoga 32, obilježit će se 30 godina stalne prisutnosti Pokreta fokolara u gradu Križevcima, u prostorima Centra Faro i Grkokatoličke eparhije.

Program počinje okupljanjem u subotu u 16 sati i prigodnim programom od 16.30 do 17.30. Zahvalnu svetu liturgiju s početkom u 18 sati predvodit će vladika križevački mons. Milan Stipić, a propovijedati apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Liturgiju Stevana Mokranjca pjevat će združeni mješoviti zbor u čast Vladimira Kranjčevića. Slijedi večera za sve uzvanike koju daruje mons. Milan Stipić.

U nedjelju 30. travnja mozaički program o glavnim stupovima Duhovnosti zajedništva praćen osobnim svjedočanstvima pod naslovom Stablo i njegovi korijeni – duhovnost i život započinje u 10 sati. Slijedi sveta misa u 12 sati. Nakon ručka i kratkog predaha popodnevni dio programa počinje u 15 sati pod naslovom Stablo i njegovi plodovi – radionice i izložbe raznih izraza Pokreta fokolara.

Dan završava spontanim koncertom u 18 sati na kome će se izmjenjivati niz izvođača nazočnih na proslavi. U ponedjeljak 1. svibnja predviđene su sportske aktivnosti usmjerene osobito mladima pod nazivom Run4unity – uključivanje u svjetsku sportsku inicijativu za mir.

– Od kada je prije tri godine vladika mons. Milan Stipić sjedište grkokatoličke eparhije vratio u Križevce, događa se suživot i bliskija suradnja između ove dvije zajednice. Upravo na njegovu inicijativu ovih dana obilježavamo i ovo zajedništvo koje želimo unaprjeđivati, ističu iz Pokreta fokolara.

Pokret fokolara u Križevcima prisutan je od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Tadašnji grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš godine 1984. dao je na raspolaganje Pokretu dio zgrade biskupske rezidencije, nekoliko kurija i poljoprivredno zemljište. Prionulo se obnovi starih zgrada i sjenika uz velikodušno sudjelovanje svih pripadnika i simpatizera Pokreta iz Hrvatske i šire.

Godine 1990. započinje tzv. Škola života u kojoj neko vrijeme provode mladi iz raznih zemalja (http://fokolar.hr/25-godina-svjetla-3). Potom se doselilo i nekoliko obitelji. Godine 1993. otvara se zajednica osoba posvećenih Bogu – fokolar. Od tada se računa stalna prisutnost Pokreta fokolara, sve do danas. Bilo je to prije točno 30 godina, što je i povod ovog okupljanja.

Utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich već je godine 1991. suživot i aktivnosti članova novonastalog središta nazvala gradićem i kasnije mu dala ime Faro – Svjetionik. Tzv. gradići svjedočanstva, kojih danas u svijetu ima 25, mjesta su gdje se duhovnost zajedništva Pokreta fokolara očituje u izvornom modelu suživota, gdje se kroz lepezu raznih aktivnosti svjedoči da je moguće ljudsko društvo temeljeno na zakonu uzajamne ljubavi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.