Grad planira izgradnju velike solarne elektrane

Grad Križevci planira od Vodnih usluga kupiti 80 tisuća kvadratnih metara livada u Trsteniku čija je vrijednost, prema procjembenom elaboratu, oko 55 tisuća eura na kojem želi izgraditi sunčanu elektranu. O tome bi danas trebali raspravljati vijećnici na 14. sjednici Gradskog vijeća, a prihvaćanjem odluke ovlastit će gradonačelnika da zaključi ugovor o kupoprodaji nekretnina s Vodnim uslugama u slučaju da Grad Križevci u natječajnom postupku bude odabran kao najbolji ponuditelj.

Naime, Grad već ima više od 100 tisuća m2 površine parcela iza tzv. silosa u Bjelovarskoj ulici, blizu vodocrpilišta Trstenik, međutim zainteresiran je za kupnju još dodatnih parcela i okrupnjavanje zemljišta. U obrazloženju odluke naveli su da su se Križevci opredijelili za održivi razvoj kroz korištenje prirodno obnovljivih, dopunskih izvora energije u skladu s energetskim i gospodarskim potencijalima pa na toj površini planiraju izgraditi sunčanu elektranu ukupne snage 4.9 MW s godišnjom proizvodnjom od 7,25 GWh električne energije.

Najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj gradi HEP u općini Sveta Marija u Međimurju, a još veća planira se u Prološcu pokraj Splita. Očekuje se da će ova međimurska godišnje proizvoditi 14,8 GWh energije, tijekom 30 godina rada izbjeći će se emisija od 167 tisuća tona ugljikovog dioksida, a vrijednost investicije iznosi 7.7 milijuna eura. Tko bi investirao u gradnju križevačke elektrane, koliko bi koštala i kad bi trebala proraditi – još nije objavljeno.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.