Javni bicikli od danas u Križevcima

Predstavljanjem ekološki prihvatljivog javnog prijevoza, Križevci su se danas pridružili mreži od 36 gradova u Hrvatskoj koji koriste sustav javnih bicikala Nextbike. Pedeset bicikala već je raspoređeno na jedanaest lokacija u gradu, a građani se, da bi ih mogli koristiti, trebaju skinuti mobilnu aplikaciju ili preuzeti karticu za korištenje bicikla u Križevačkom poduzetničkom centru. Godišnja pretplata za korisnike bicikla je 30 eura, no Križevčani će je plaćati 15 eura jer se ostatak cijene sufinancira iz naplate parkiranja, odnosno Križevački poduzetnički centar mjesečno će plaćati najam u iznosu od 3100 eura.

Namjera gradskih vlasti je navikavati građane da koriste bicikle za gradsku vožnju kad god je to moguće kako bi se smanjila buka i gužva u prometu, doprinijelo prometnoj sigurnosti u gradu i smanjila emisija CO2. Nakon uvođenja naplate parkiranja i najma bicikala kao oblika lokalnog javnog prijevoza, sljedeći korak je uspostavljanje ekološki prihvatljivog javnog prijevoza, najavili su gradonačelnik i zamjenik Mario Rajn i Danijel Šaško.


Oni koji aplikaciju skinu u sljedećih mjesec dana dobit će pola sata besplatne vožnje dnevno, a svi koji plate godišnji najam imat će neograničeni broj besplatnih vožnji od pola sata tijekom godine, najavio je direktor sustava Nextibike Ante Gustin. Bicikli imaju gps, registrira se tko ih je vozio, može ih se uzimati na jednoj i vraćati na nekoj drugoj lokaciji, a moguće ih je i rezervirati kako biste bili sigurni da vas na povratku s posla, trgovine ili škole čeka prijevozno sredstvo. Najavljeno je i da će se pratiti koja su mjesta frekventna te po potrebi otvarati i nova stajališta. Bicikle su danas isprobali gradonačelnik sa suradnicima, direktorica KPC-a Jelena Velić i novinari.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.