Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1417

Dr. sc. Lana Ceraj o 'kozmičkim zvijerima' na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 23. travnja 2023. (foto Facebook stranica AD Kumova slama, Daruvar)
Dr. sc. Lana Ceraj o ‘kozmičkim zvijerima’ na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 23. travnja 2023. (foto Facebook stranica AD Kumova slama, Daruvar)

U Daruvaru je u nedjelju, 24. travnja završilo 13 izdanje festivala 10 dana astronomije. U Temi Krugova donosimo snimku prvih dvadesetak minuta predavanja dr. sc. Lane Ceraj s Instituta Ruđer Bošković pod naslovom U lovu na kozmičke zvijeri održanoga 23. travnja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Domaćin Astrid Lindgren i Haralda Wiberga, na odjelu knjiga za mlade Prazni osmjesi Katherine Arden, na odjelu beletristike Arena Négar Djavadi, a na stručno-znanstvenom odjelu I pad je let: Buddhina učenja o susretu s teškoćama Ajahna Brahma i učitelja chana Guojuna. Najavljujemo i jedno predavanje u knjižnici 26. travnja.

Na današnji datum rođeni su Frane Petrić, Oliver Cromwell, Guglielmo Marconi, Wolfgang Pauli, Albert Uderzo i Branko Souček, objavljen je Robinson Crusoe Daniela Defoa, objavljena je struktura DNK, odobren je patent za integrirani krug, umrli su Anders Celsius, Gingers Rogers, Torquato Tasso, Siméon Denis Poisson, Slavko Batušić i Milan Kangrga.

U Vijestima Krugova saznajemo kakva je čitanost u Hrvatskoj, kada se održava Ljeto u MSU i što izlaže muzej u glavnom gradu Ukrajine.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je otvorena zvjezdarnica u Križevcima, kako se provela letjelica Starship na svom prvom letu, te što se događa s našim prvim parkom tamnog neba.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Giovannija Marca Placida Rutinija, Giacoma Puccinija, Jacoba Avshalomova, Maca DeMarca, Brucea Springsteena, Elle Fitzgerald, te grupa Leb i sol, ABBA i Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1417 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 25. travnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.