Što se čita u Gradskoj knjižnici?

Stručno-znanstveni odjel: U POTRAZI ZA SREĆOM: ZAŠTO SE OSJEĆAMO TAKO LOŠE KAD NAM JE TAKO DOBRO? / Anders Hansen; prijevod s engleskoga Mirjana Paić Jurinić. – Zagreb: Egmont, 2023.
Spajajući neuroznanstvena istraživanja i empirijska otkrića sa svakodnevnim iskustvima pojedinaca, dr. Anders Hansen pokazat će nam kako pronaći smisao u svakodnevici i postići trajno zadovoljstvo. Kao ljudskoj vrsti, nikad nam u povijesti nije bilo tako dobro kao danas. Živimo dulje i zdravije no ikad ranije, a cjelokupno znanje i beskrajni izvori zabave uvijek su od nas udaljeni tek nekoliko klikova mišem. Ipak, mnogi od nas se muče. Gotovo nema dana bez izvještaja o sve većem broju osoba koje pate od problema vezanih uz mentalno zdravlje – od tjeskobe i napadaja panike, pa do depresije.
Kad se ne osjećamo dobro, skloni smo povjerovati kako nešto s nama nije u redu, ali tjeskoba i depresija su prirodna stanja koja postoje još iz vremena kad su mnogi umirali od gladi ili zaraznih bolesti. U svojoj revolucionarnoj knjizi U potrazi za srećom Anders Hansen iznosi nekoliko fascinantnih teza – od kojih je najzanimljivija ona da, suprotno našim uvjerenjima kako nešto s njim nije u redu, napadaj panike znači da naš mozak funkcionira baš kako treba. Pokazuje nam i da nismo stvoreni kako bismo cijelo vrijeme bili sretni – da je tako, naši preci jednostavno ne bi uspjeli preživjeti. Praktičnim smjernicama i zanimljivim primjerima, autor objašnjava kako naš um funkcionira i budi nadu da se uistinu možemo bolje osjećati u današnjem stresnom, digitalno povezanom svijetu.


Beletristika: ZOVEM SE LUCY BARTON / Elizabeth Strout; s engleskog prevela Patricija Horvat. – Zagreb: Profil knjiga, 2022.
Lucy Barton polako se oporavlja od operacije u njujorškoj bolnici. Njezina majka, s kojom dugi niz godina nije razgovarala, dolazi joj u posjet. Priče iz rodnoga grada Amgasha u Illinoisu naizgled ih povezuju, no kompleksnost njihova odnosa obilježila je cijeli Lucyn život: od bijega iz obiteljskog doma, želje da postane spisateljicom, do njezina braka i podizanja dviju kćeri.

Dobitnica Pulitzerove nagrade i jedna od najcjenjenijih suvremenih američkih spisateljica unosi svu raskoš svog pripovjedačkog talenta u ovaj roman o majci i kćeri, o životima koji su im se dogodili i onima koje su možda mogle živjeti.

Dječji odjel: KAKO JE TEŠKO BITI KRALJ: PREMA KNJIZI KRALJ MATKO PRVI / Janusz Korczak; ilustracije Iwona Chmielewska ; prevela Marta Agičić. – – Zagreb: Srednja Europa, 2022.
Knjiga ˝Kako je teško biti kralj˝ nastala je s osloncem na izabrane dijelove knjige Janusa Korczaka ˝Kralj Matko Prvi˝ u kojoj dječak, kralj Matko Prvi, pokušava naći odgovore na pitanja je li lako vladati, zašto i kako se to radi, što su reforme i koliko koštaju, uspijevaju li uvijek – ta i brojna slična pitanja postavlja na primjeru mladoga kralja koji je morao preuzeti vlast kao dijete.
U knjizi ˝Kako je teško biti kralj˝, s izvrsnim ilustracijama Iwone Chmielewske, autor zajedno s djecom razmišlja koje su poteškoće i odgovornosti vezane uz izvršavanje vlasti. Na neka od njih nije lako dati odgovore. Janus Korcak zalagao se za poštivanje dječjih prava, smatrao ih je jednakopravnim stanovnicima i sudionicima društvenog života. U ovoj ih knjizi poziva da razmisle što učiniti kako bi svijet bio bolji. Knjiga je poticajna za dječji razvoj jer im ukazuje da je njihovo mišljenje važno, da se treba truditi stvari činiti boljima te da i oni mogu biti „ministri, putnici, pisci…“.

Knjige za mlade: ZRCALO NOĆI / Orjan N. Karlsson; s norveškog preveo Mišo Grundler. – Zagreb: Hangar 7, 2022.
Mathias boluje od raka i strah ga je da se neće izvući. A onda se jedne noći u njegovoj bolničkoj sobi ukaže neobična bosonoga djevojka, odjevena u staru crnu majicu te pohabane traperice. “Ime mi je Tara”, predstavi se tihim, promuklim glasom, “i trebam tvoju pomoć.” Potom, iznenada, zgrabi Mathiasa za ruku i povuče ga iz kreveta. Prestrašen, Mathias ju odgurne – i djevojka nestane… Međutim, za sobom ostavi komadić papira: čudan recept za takozvanu “mjesečevu vodu”. Zrcalo noći priča je o tami i nadi, prijateljstvu, hrabrosti i pustolovini u čudnome, magičnom svijetu Bifrostu. Na kraju knjige nalazi se i igra Misterij u Olujnoj šumi, u kojoj je glavni junak upravo čitatelj, što će reći – ti! Što je potrebno? Samo olovka, papir i kockica – a onda slijedi avantura kroz zastrašujuću tamu gdje je likovima iz romana nužno potrebna baš tvoja pomoć…

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.