Predstavljene nove mjere za poticanje zapošljavanja i sustav vaučera


Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano prati stanje na tržištu rada te prilagođava usluge potrebama svojih korisnika, rečeno je danas na predstavljanju mjera aktivne politike zapošljavanja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Križevcima, koje su pratili poslodavci i zainteresirani korisnici s područja Križevaca i okolice. . Provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja potiče se i usmjerava korisnike na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada. Mjere su namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja, temelje se na europskom i hrvatskom zakonodavstvu i usmjerene su na poticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba, usavršavanje/prekvalifikacije zaposlenih osoba, očuvanje radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i poticanje mobilnosti radne snage.

Prošle godine je na razini RH u mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bio uključen 31.481 korisnik i za to je utrošeno više od 1.1 milijarda kuna. U Područnom uredu Križevci u mjere su u 2022. godini uključene 893 osobe“, rekla je predstojnica PU Križevci Vesna Kuterovac.
O pojedinim mjerama koje su na raspolaganju poslodavcima, kao i o kriterijima, uvjetima korištenja i načinu podnošenja zahtjeva govorile su rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja Snježana Kosijer i viša stručna savjetnica u Odsjeku za rad s poslodavcima Mateja Feljak. Ključna mjera poticanja poduzetništva i nositelj aktivne politike zapošljavanja je potpora za samozapošljavanje, koja se ove godine kreće u rasponu od 7000 do 20 tisuća eura, ovisno o djelatnostima i povezanosti uz zelenu, odnosno digitalnu tranziciju. Trajanje mjere je 24 mjeseca, a maksimalni iznos potpore moguće je ostvariti u skupini prerađivačka industrija kod samozapošljavanja za zelena zanimanja i digitalnu tranziciju.


Novost koju je HZZ uveo prošle godine je sustav vaučera za obrazovanjem koji je predstavila rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje Martina Majić Peršin.

Vaučer predstavlja financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih. Korisnici sami biraju obrazovne programe i pružatelje obrazovanja iz područja zelenih i digitalnih programa preko platforme eGrađani. Sustavom vaučera cilj je obuhvatiti nezaposlene i zaposlene osobe osobe i poboljšati njihove kvalifikacije na tržištu rada“, rekla je Majić Peršin i objasnila jednostavnu proceduru za prijavu vaučera. Od početka ove godine u sustavu vaučera bio je dostupan 591 program za stjecanje 125 digitalnih i zelenih vještina. Da su korisnici prepoznali sustav vaučera kao priliku za dodatno obrazovanje, potvrđuje podatak da je Područni ured Križevci samo u siječnju ove godine odobrio 50 vaučera, za razliku od 207 koliko ih je odobreno od travnja prošle godine kad je ova mjera pokrenuta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.