[FOTO] Još stignete na izložbu Kiepachonovacija

U Razvojnom centru i tehnološkom parku jutros je otvorena izložba inovacija pod nazivom Kiepachonovacija, u sklopu Dana Marcela pl. Kiepacha. Otvarajući izložbu, gradonačelnik Mario Rajn zahvalio je nastavnicima koji potiču znatiželjan duh kod svojih učenika, koji pak svojim kreativnim radom održavaju sjećanje Marcela Kiepacha, križevačkog izumitelja koji je poginuo 1915. u dvadeset drugoj godini, a do tada je patentirao više izuma, neki se primjenjuju još i danas.

Učenici strojarskog usmjerenja Srednje škole “Ivan Seljanec” predstavili su vrata na pneumatski pogon s daljinskim upravljanjem, osnovnoškolci iz “Vladimira Nazora” pokazali su svoje projekte s micro:bitom, električno vozilo i robote s umjetnom inteligencijom, maturanti iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog pokazali su kako pomoću Kundtove cijevi možemo vidjeti zvučne valove. Učenici iz OŠ “Vladimir Nazor” koji su na izložbu došli u pratnji svoje učiteljice Sonje Dominković, sa zanimanjem su pratili i predavanje udruge P.O.I.N.T. u kojem su naučili kakve veze imaju glazba i fizika – pomoću Rubenove cijevi kroz kombinaciju vatre i glazbe vidjeli su kako izgledaju zvučni valovi nekih pjesama te kako se, ovisno o frekvenciji zvuka, mijenja plamen. Najviše im se svidio Mozart.

Svoje radove predstavili su se još i inovatori s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Ovi zanimljivi pokusi, strojevi i izumi mogu se pogledati danas do 17 sati u Razvojnom centru i tehnološkom parku. Ulazak je slobodan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.