Sljedeći tjedan 4. Dani Marcela pl. Kiepacha – donosimo detaljan program

Od ponedjeljka, 6. veljače do petka, 10. veljače 2023. u Križevcima će se održati 4. Dani Marcela pl. Kiepacha, u znak sjećanja na poznatog izumitelja s početka 20. stoljeća rođenog u Križevcima. Organizatori manifestacije su Grad Križevci, Destinacijska agencija Križevci, Gradski muzej Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i Udruga P.O.I.N.T.

Ove godine u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci za najmlađe je pripremljen prigodan program pa će se tako u ponedjeljak u 16:30 sati održati 3D Pričaonica Josipa Petrlića Pjera „Štatutko i Marcel Kiepach“ kao i Lego radionica izrade brodova.

U križevačkom Gradskoj muzeju u utorak s početkom u 10 sati otvorit će se izložba pod nazivom „Dani Marcela pl. Kiepacha – otkup i donacija obitelji Hlebec“. Naime, krajem 2022. godine križevački fotograf i novinar, kroničar povijesti i kulturnog razvoja grada, inženjer u mirovini Željko Hlebec donirao je Gradskom muzeju Križevci vrijednu donaciju osobnih fotoaparata i fotoopreme iz druge polovice prošlog stoljeća dok je dio kolekcije Muzej otkupio za svoj fundus. Osim fotoaparata i fotografske opreme, publika će moći vidjeti i jedno od prvih kućnih računala. Izložba ostaje otvorena do subote, 11. veljače.

Središnji dio manifestacije bit će izložba inovacija pod nazivom „Kiepachonovacija“ koja će se održati u srijedu, 8. seljače od 10 do 17 sati u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci. Posjetitelji će tako moći vidjeti Rubensovu cijev, Teslin transformator, optički spektrometar, automatizirani sustav za miješanje pića, daljinski upravljano podvodno vozilo, samostabilizirajuću platformu s tri stupnja slobode gibanja, uređaj za mjerenje vremena reakcije na zvučne podražaje, vrtložne struje, kundtovu cijev, projekte sa Microbitom, robote pokretane strojnim učenjem, vidjeti rad 3D printera i brojne druge inovacije.

Tko je bio Marcel pl. Kiepach građani će moći saznati na Trgu Antuna Nemčića, pored Kiepachovog vrtuljka, u četvrtak, 9. veljače od 10 do 11 sati. Tom prigodom organiziran je i nagradni natječaj za građane pa će tako građani moći odgovoriti na pitanje o Marcelu pl. Kiepachu i osvojiti prigodnu nagradu.

Manifestacija će završiti u petak, 10. veljače predstavljanjem zbornika radova „Izumi kao stvaralaštvo: Osvrt na rad Marcela Kiepacha“ u izdanju križevačke udruge P.O.I.N.T. te predavanjima Nikole Ostojčića, mag. hist. „Marcel Kiepach kao dio povijesti inovacija i znanosti“ i dr. rer. nat. Andreja Dundovića „Fizika iza Kiepachovih izuma“ koja će se održati u Kozmološkom centru s početkom u 18 sati.

Dio događanja odvija se u sklopu projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.