Otvorene su prijave za izložbu inovacija u čast Kiepachu

Grad Križevci i ove godine u sklopu Dana Marcela pl. Kiepacha priprema izložbu inovacija “Kiepachonovacija” na kojoj građani, obrazovne institucije, udruge i poduzeća mogu izložiti i predstaviti svoje inovacije, nove proizvode i tehnologije iz svih prirodnih i tehničkih područja kao i inovativne uporabne predmete ručne izrade, idejna rješenja budućih inovacija u formi skica, nacrta i modela te druge predmete i inovativne projekte. Izložba je najavljena za srijedu 8. veljače od 10 do 17 sati u u Razvojnom centru i tehnološkom parku, sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu. Informacije oko javnog poziva i obrazac za prijavu nalaze se na mrežnoj stranici grada.

Dani Marcela pl. Kiepacha organiziraju se u čast izumitelja koji je rođen u Križevcima 12. veljače 1894. Kao dječak je patentirao nekoliko izuma, od kojih neki i danas imaju aktivnu primjernu. Već 1910., kao šestnaestogodišnjak, u Berlinu patentira žiro-kompas, a krajem slijedeće godinu u Londonu njegovu usavršenu verziju.

Nakon toga patentirao je još dva izuma: dinamo stroj za rasvjetu svih vrsta kola početkom godine u Parizu, a sredinom godine u Berlinu strujni prekidač za rendgenske aparate. Zajedno s Heinrichom Weilandom patentirao je i mali transformator za niski napon. Kiepach je bio dragovoljac i časnik Austrougarske vojske u Prvome svjetskom ratu i poginuo je na ruskoj bojišnici u 22. godini. Njegovi posmrtni ostaci prenijeti su dvije godine kasnije, 1917. u Križevce, gdje je i pokopan u obiteljsku grobnicu Kiepacha od Haselburga. Nakon završetka Prvoga svjetskog rata Kiepachovi su izumi nacionalizirani i postali su javno dobro, a izumitelja se više nije spominjalo.

Ipak, zahvaljujući pisanju novinara Ottonea Novosela i bogatoj građi koju je Marcelova sestra Paula Kiepach darovala Gradskom muzeju Križevci, bivši ravnatelj Muzeja Zoran Homen 2004. je napravio veliku izložbu o obitelji Kiepach, a nekoliko godina kasnije Grad je Marcelu podigao spomenik na Nemčićevom trgu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.