Novi naslovi u Gradskoj knjižnici

PARIS: RADOST PARIZA RIZNICA UMJETNOSTI / Damir Demonja; – Samobor: Meridijani; Zagreb: Institut za razvoj i međunarodne odnose, 2022.
Ovo je zanimljiva, zabavna, korisna i poučna knjiga nastala na temelju članaka o pariškim temama koje je njezin autor tijekom više od dvadeset godina objavljivao u časopisu „Meridijani“. Ovako sabrani na jednome mjestu, članci su sada dostupniji za čitanje i korištenje, a uz već objavljene teme u knjizi su dodane i neke nove.
Knjiga je podijeljena u tri sadržajne cjeline. Prva se odnosi na ključne, najatraktivnije primjere suvremene arhitekture u Parizu, građevine koje su realizirane velikim dijelom u zadnja dva desetljeća. Drugi, središnji dio monografije čine tekstovi o ključnim muzejima, od svjetski poznatih Louvrea i muzeja d’Orsay do manje poznatih, no jednako atraktivnih Muzeja kanalizacije, Muzeja Grévin ili Muzeja Rodin. Knjiga završava tekstovima o kulturno-turističkim atrakcijama poput pariških katakombi ili obala rijeke Seine. Ova publikacija je i kvalitetan vodič o Parizu koji predstavljati novi tip izdanja zanimljiv široj publici.

NAKNADNI ŽIVOTI / Abdulrazak Gurnah; s engleskoga preveo Dinko Telećan. – Zagreb: Profil knjiga, 2022.
Prvi na hrvatski preveden roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. godine snažna je višegeneracijska saga o prognanstvima, gubitcima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća. Ilyasa još kao dječaka otimaju njemačke kolonijalne trupe. Nakon što je godinama izbivao iz roditeljskog doma i borio se protiv vlastita naroda, vraća se u svoje rodno selo. Roditelji su nestali, a sestru Afiyu spašava od zlostavljanja. Hamza se također vraća kući iz rata, samo s ožiljcima i odjećom koju nosi na sebi. Tamo upoznaje prekrasnu Afiyu i dok se njih dvoje zaljubljuju, sjena i nagovještaji novoga rata prijete njihovim ponovnim razdvajanjem.

DJED I VJEŠTICA / Ines Marciuš Kruljac; [ilustracije Jasmina Kosanović]. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2022.
Slikovnica! Mnogo je pitanja o vješticama, o njihovim navikama, poslu kojim se bave, o tome kako se zabavljaju te kako provode slobodno vrijeme… No, znamo li baš sve? Jesu li te informacije pouzdane? Što je istina, a što mašta doznat ćemo od djeda koji … sve znade: kako se sova mišu prikrade, koji je najviši vrh na svijetu i zašto je Ahil pogođen u petu.
Lako čitljivo štivo s posebno oblikovanim slovima pogodnim za početnike u čitanju.

AMARI I BRAĆA NOĆI / B. B. Alston; ilustrirao Godwin Akpan ; prevela s engleskoga Maja Klarić. – Zagreb: Znanje, 2022.
Knjiga fantastike! Amari je nakon poziva u Ured za čudesne zgode sigurna da je dobila priliku spasiti brata. No najprije mora pojmiti cijeli taj skriveni svijet Ureda, u kojem sirene, sfinge i čarobnjaci zaista postoje, a njezina je cimerica vukozmaj. Amari se mora nadmetati s djecom koja su od rođenja dio tog svijeta, kao i sa zlim čarobnjakom koji prijeti cijelom nadnaravnom, skrivenom svijetu. Amari se nikad nije osjećala usamljenije, no ako ne prođe tri ispita, možda nikad neće doznati što se dogodilo Quintonu. Kako bi spasila svojeg brata, Amari će se morati potruditi više nego ikad prije…

Vezano

Komentari su zatvoreni.