Dr. sc. Jelka Vukobratović objavila knjigu o etnografiji križevačkih glazbenika

U suizdavaštvu Hrvatskog etnološkog društva (HED) i križevačke udruge P.O.I.N.T., pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, objavljena je knjiga „U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika” autorice dr. sc. Jelke Vukobratović. Radi se o prvoj etnomuzikološkoj studiji „hed biblioteke” koja predstavlja raznolike glazbene svjetove Križevca i križevačkog kraja.

– Knjiga o križevačkim glazbenicima, proistekla iz mog doktorata, objavljena je na stranici e-biblioteke Hrvatskog etnološkog društva kao suizdanje HED-a i udruge P.O.I.N.T. Knjiga je inače i tiskana, ali od količine događanja ju nismo stigli promovirati ovaj mjesec, čekamo da se stvari malo primire, objavila je autorica na svom Facebook profilu, zahvalivši urednici Sanji Potkonjak, svim ljudima navedenima u impressumu i na popisu kazivača.

Doprinos glazbenikā koji prate prigodne društvene događaje vlastitoj sredini često se zanemaruje, a njihov rad, kao i priče o njima, podložni su zaboravu. Knjiga se temelji na petogodišnjem etnografskom i arhivskom istraživanju autorice kojim se pokušala uhvatiti osjetljiva dinamika između križevačkih glazbenika i sredine u kojoj su djelovali tijekom ovog i prethodnog stoljeća. U naslovu se krije dvostruka opreka: lokalni glazbenici svirali su i u gradu i na seoskim zabavama, pritome i radeći, ali se i zabavljajući.

Riječima križevačkih glazbenika i organizatora ispričane su priče o vezi glazbenika s gradskim festivalima i društvenom infrastrukturom, prostorima i uvjetima nastupa, odnosima s drugim glazbenicima te njihovoj ulozi u izgradnji lokalnog kulturnog identiteta. Slijedeći odnedavna pojačani interes etnomuzikologije prema toj temi, knjiga doprinosi nijansiranijem uvidu u glazbenički rad smješten u lokalni kontekst i dijakronijsku perspektivu.

– Sigurni smo da će u knjizi podjednako uživati znanstvena i stručna publika kao i glazbeni profesionalci i entuzijasti, objavili su u HED-u, citiravši i samu autoricu: „Svjesna posljedica koje nove društvene krize mogu ostaviti na području glazbe, kulture i društvenoga života općenito, nadam se da će ova knjiga ostati i kao vrsta zaloga za budućnost.”

U realizaciji ovog izdanja sudjelovao je i izdavački tim udruge P.O.I.N.T., gdje je lekturu i korekturu obavila Sonja Mrnjavčić, suizdavaštvo organizirao Nikola Ostojčić, a projektne prijave i molbe za financijskom podrškom realizirali Ivan Mušlek i Hrvoje Belani. Time se udruga P.O.I.N.T. i dalje potvrđuje kao pouzdani nakladnik s tempom izdavanja barem jedne publikacije od lokalnog značaja godišnje. Podsjetimo, prošle godine P.O.I.N.T. je izdao monografiju „75 godina Glazbene škole Alberta Štrige” pod uredništvom Branke Špoljar, a godinu ranije zbirku koračnica „March in Style!” autora Josipa Konfica.

Dr. sc. Jelka Vukobratović završila je studij flaute i muzikologije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je etnomuzikologiju na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Od 2015. godine zaposlena je na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu. Elektroničko izdanje njene knjige može se preuzeti s otvorenog pristupa na stranicama Hrvatskog etnološkog društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.