Novi naslovi u knjižnici

ŠTO NAM SERVIRAJU: ZAŠTO JE GOTOVO SVE ŠTO STE ČULI O HRANI POGREŠNO / Tim Spector; s engleskoga preveo Juraj Gerovac. – Zagreb: Koncept izdavaštvo, 2022.
Svojim pionirskim istraživanjem profesor Tim Spector pobija ove i mnoge druge mitove o hrani. Što nam serviraju istražuje u kojoj se mjeri mnoge dijete, službene preporuke i “čudesni” ljekoviti pripravci ne temelje na znanstvenim činjenicama te nas potiče da još jednom razmislimo o svom odnosu prema hrani – ne samo zbog našeg zdravlja, već i budućnosti planeta na kojemu živimo.
Tim Spector profesor je genetičke epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu i gostujući konzilijarni specijalist u bolnicama Guy’s i St Thomas. Višestruko je nagrađivani stručnjak za personaliziranu medicinu i mikrobiom crijeva te autor pet knjiga, uključujući bestselere Što nam serviraju i Mit o prehrani.

NAKON SUNCA / Jonas Eika; s danskoga preveo Mišo Grundler. – Zagreb: Naklada Ljevak, 2022.
Zbirka priča jednog od najuglednijih mladih danskih autora, dobitnika prestižne nagrade Nordic Council’s Prize for Literature. Priče donose lucidno-bizarnu sliku globalizirane sadašnjosti i budućnosti, u kojoj se pojmovi identiteta, klime, politike, ekonomije i prirode radikalno mijenjaju. Eikine priče prikazuju svijet u rasulu i propadanju, no unatoč svemu sadrže inherentan osjećaj nade. Eika je autor čije je ime eksplodiralo na međunarodnoj književnoj sceni, osobito kad mu je knjiga na engleskom izašla u izdanju uglednog američkog izdavača Riverheada te se našla i u širem izboru za nagradu Booker International 2022.

ZIMSKE BAJKE: [PRIČE IZ CIJELOGA SVIJETA] / napisala Dawn Casey; ilustrirala Zanna Goldhawk ; prevela Anda Bukvić Pažin. – Zagreb: Znanje, 2022.
Predivna, vrhunski ilustrirana knjiga odvest će djecu u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima. Ima tu medvjeda i zečeva, bakica i božica. Ima braće i sestara, mraza, vatre i leda. Tople su to i nježne bajke za mlađe čitatelje i pustolovine epskih razmjera za one starije – knjiga u kojoj će uživati cijela obitelj.

BESKONAČNA ŠUMA / Frane Herenda; [fotografije Jerolim Vulić, dizajn Petra Kuzmić [et al.]. – Zadar: Panacea, 2022.
Dječak i Brat žive na rubu Beskonačne šume. Prostor je to kao stvoren za igru, zabavu, istraživanje, ali i zaklon kad igre rata zamijeni pravi rat. Nakon odlaska svih prijatelja, ulaze u svijet priča, svijet zaštićen od razaranja. Beskonačna šuma priča je o bratskoj ljubavi i besmislu rata u kojoj stvarnost i mašta polako gube jasne granice.

Vezano

Komentari su zatvoreni.