Križevački izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku, jedan od njih ostao bez marame

Troje izviđača iz križevačkog odreda, Maja Ljubojević, Monika Bolfan i David Kapor, donijeli su noćas Betlehemsko svjetlo mira iz Beča, gdje su ga austrijski izviđači prenijeli iz Betlehema. Svjetlo od 1986. godine iz Betlehema u Austriju donosi „dijete svjetla mira” za što je ove godine izabrana srednjoškolka Sarah Noska i ona će ga u srijedu predati papi u Vatikanu. Betlehemsko svjetlo simbolizira nadu i mir i najveća je međunarodna izviđačka aktivnost pa su se jučer u crkvi Svete Obitelji u Beču okupili izviđači iz cijelog svijeta, među njima i pedesetak izviđača iz Hrvatske. Tradicionalnu ekumensku adventsku misu zajedno su vodili dekan bečke katedrale, anglikanski kanonik i pravoslavni svećenik.

Izviđačke skupine iz brojnih zemalja tamo su, uz kratko predstavljanje, preuzele svjetlo. Pritom su naši Monika i David nosili zastavu Saveza izviđača Hrvatske, dok je Maja napisala poruku koja je pročitana uime svih hrvatskih izviđača.

Donoseći ovo malo Svjetlo, mi skauti Hrvatske želimo prenijeti poruku da je ono pravo Svjetlo u svakom od nas, da su najbolji dijelovi života često mala, bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi. Zadržite ovu toplinu koju osjećate oko srca i prenesite je u vašu zemlju, grad i dom“, napisala je Maja.

Betlehemsko svjetlo će danas popodne stići u Zagrebačku katedralu, a sljedeće nedjelje će ga izviđači iz OI “Kalnik” donijeti i u crkvu sv. Ane. Križevački izviđači puni su dojmova iz Beča, javila je noćas Maja našem portalu. Uzbuđeni su i ponosni jer su sudjelovali na ovom velikom međunarodnom okupljanju izviđača. A gdje su izviđači, tamo je uvijek zanimljivo. Tako je naš David Kapor ostao bez dijela svoje uniforme. Naime, djevojčici iz Nove Gvineje svidjela se njegova marama, plavo-žuta koju nosi naš križevački odred, došla je do njega i pitala ga želi li se zamijeniti.

Prihvatio je ponudu iako će sada trebati kupiti novu maramu našeg odreda jer ovu neće smjeti nositi na aktivnosti budući da se odredi prepoznaju po maramama. Bit će mu dopušteno povremeno nošenje na sastancima“, otkrila nam je njegova načelnica Maja Ljubojević.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.