Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1394

Mali noćni razgovor s Koradom Korlevićem pored kupole zvjezdarnice u Tičanu 1. listopada 2022.(foto Robert Pittner)
Mali noćni razgovor s Koradom Korlevićem pored kupole zvjezdarnice u Tičanu 1. listopada 2022.(foto Robert Pittner)

U Temi Krugova slušamo prvih dvadesetak minuta razgovora s Koradom Korlevićem na zvjezdarnici u Tičanu koji se odigrao prilikom posjeta članova Astronomskog društva Perzeidi noću s 30. rujna na 1. listopada ove godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ljubavna, ljubavnija, najljubavnija Igora Rajkija i Nikoline Žabčić, na odjelu knjiga za mlade Slavne vještice: Djevojke koje su obilježile čarobnjački svijet Laurie Calkhoven i Violet Tobacco, na odjelu beletristike Kada više ne razumijemo svijet Benjamína Labatuta, a na stručno-znanstvenom odjelu Kao čovjek: Umjetna inteligencija napredak ili prijetnja? Stuarta Russella.

Na današnji datum Mljet je postao dio Dubovačke republike, Kolumbo je “otkrio” duhan, na tržištu se pojavio procesor Intel 4004, umrli su Jan Amos Komenski, Henryk Sienkiewicz, Anton Dominik Fernkorn, Charles Thomson Rees Wilson i Ivan Kožarić.

U Vijestima Krugova saznajemo da je prevedena prva rečenica ikada napisana na drevnom jeziku Kanaanaca, da su talijanski arheolozi u Toskani iskopali mnoštvo očuvanih brončanih kipova za koje se vjeruje da potječu iz starorimskog doba, da se u Šibeniku obnavljaju portali velike kulturno-povijesne vrijednosti, da je na ovogodišnjem Interliberu bilo više od 100 tisuća posjetitelja, da je križevački Klub kulture u Križevcima nominiran za nagradu Ambasador.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je otkrivena velika izvangalaktička struktura iza središta naše galaksije, da je teleskop Hubble vidio jednu supernovu u tri različita vremena razvoja istovremeno, da bi sutra trebao poletjeti Artemis 1, da se prekosutra lansira nova serija Starlink satelita, te da svi naši slušatelji (naravno, i svi ostali) mogu predložiti imena zvijezda i otkrivenih planeta oko njih. Kako, sve je objašnjeno na internetskoj stranici imenujegzosvijet.com.hr.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Annunzija Paola Mantovanija, Ivane Lang, Christopha Willibalda Glucka, Artieja Matthewsa, Petule Clark, te grupa Nazareth i ABBA.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1394 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 15. studenoga od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.